Dodik: Ivanić omalovažio institucije i obmanuo građane RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću u kojem je izrazio oštro protivljenje načinu na koji je usvojena Strategija spoljne politike BiH za period 2018. – 2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja, kako se navodi, naneo nemerljivu štetu Republici Srpskoj.

"Izražavam svoje oštro protivljenje načinu na koji ste, mimo konsultacija sa institucijama Republike Srpske, praktično samostalno, usvojili jedan od najvažnijih akata koje donosi Predsedništvo BiH, a reč je o Strategiji spoljne politike BiH za period 2018. – 2023, naveo je Milorad Dodik u pismu, prenosi RTRS.

Smatra da dokument ove važnosti nije smeo biti usvojen bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u Republici Srpskoj.

"Time ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet Republike Srpske, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom", naveo je Dodik u pismu Ivaniću.

Podseća da je zaključkom sa sednice Predsedništva BiH, od 23. avgusta 2017. godine zadužena radna grupa za izradu Strategije spoljne politike BiH.

"Zbog čega institucije Republike Srpske, za praktično godinu i po, nisu bile u prilici da učestvuju u izradi ovog dokumenta, pitanje je na koje Vi i Vaš ministar inostranih poslova dugujete odgovor javnosti Republike Srpske, napisao je predsednik Republike Srpske.

Navodi da je "poslednji dokument koji se ticao pravaca spoljne politike BiH usvojen 2003. godine, s tim da je njegovom usvajanju prethodila jednogodišnja javna rasprava unutar BiH, odnosno Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta".

U pismu se podseća da je tek nakon objavljenih javnih rasprava, Predsedništvo BiH usvojilo taj akt, koji je prethodno usaglašen na svim nivoima vlasti u BiH.

"Stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Rusiji"

Dodik je upitao Ivanića da li je pre nego što je glasao za ovaj dokument razmislio da navedeni stav iz Strategije sugeriše i usvajanje sankcija Ruskoj Federaciji, sa kojom Republika Srpska ostvaruje značajnu privrednu saradnju.

"Vidljivo je da ste glasanjem za pomenutu Strategiju pokušali da van snage stavite Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, prihvatajući odredbe o NATO integracijama BiH. Smatram krajnje neodgovornim da ste na isteku svog mandata usvojili jedan tako važan dokument, čime praktično svoju neodgovornost i neozbiljnost ostavljate u nasleđe članu Predsedništva iz Republike Srpske koji će vas zameniti", naglasio je predsednik Republike Srpske.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво