"Novi list": Hrvatska između EU i Putina

Nakon što je premijer Andrej Plenković za ponedeljak najavio sastanak državnog vrha na temu eventualnog uvođenja sankcija Rusiji i ponovljenog poziva predsednice Kolinde Grabar Kitarović Vladimiru Putinu da poseti Hrvatsku, situacija u toj zemlji se poredi sa onom, kada je nakon više razmenjenih nota, šefica države u posetu pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Andrej Plenković je to negirao i novinarima u Briselu rekao da ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu spoljnu politiku i da na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njenog kontinuiranog dijaloga s ruskim čelnikom.

"Naravno da ne", rekao je Plenković odgovrajući na pitanje postoji li dualnost u hrvatskoj spoljnoj politici s obzirom na to da je Savet Evrope, telo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo verovatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom na Sergeja Skripalja u Engleskoj, a istovremeno je predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala Putina da poseti Hrvatsku.

"Mi smo ovde u multilateralnom telu – Evropskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Solzberiju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriji EU, članice NATO-a i stalne članice Savet bezbednosti", rekao je hrvatski premijer, piše riječki Novi list.

Dodao je da te stvari u bezbednosnom pogledu niko od partnera ili saveznica ne može da ignoriše.

"Zato je ova politička poruka stav svih članica EU i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Na pitanje da li je poziv ruskom predsedniku deo tog zajedničkog dogovora koji je usaglašen u EU da Rusija vrlo verovatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio juče, kada je rekao da je reč o kontinuitetu dijaloga Kolinde Grabar Kitarović i Vladimira Putina.

Na insistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada razmenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda je usledio poziv predsedniku Srbije da poseti Hrvatsku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

"Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio juče i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovde u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je, naime, noćas u Briselu, najavio da će se u ponedeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost sa Velikom Britanijom.

Upitan da li će na sastanku biti hrvatska predsednica, Plenković je rekao da će se s njom čuti danas.

"Razgovaraćemo. Koliko shvatam ona ima obavezu odlaska u Karlovačku županiju. Čućemo se danas i dogovoriti sastanak", rekao je Plenković.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво