Ivanov drugi put odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kao što je najavio, ponovo je odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaniči jezik u Makedoniji, preneli su makedonski mediji.

Premijer Zoran Zaev ranije je rekao da bi Ivanov trebalo da potpiše pomenuti zakon, nakon drugog usvajanja u Skupštini, kako bi taj dokument mogao da počne da se primenjuje.

Odbijanje Ivanova da potpiše dekret, Zaev smatra "flagrantnim kršenjem Ustava i kukavičlukom".

Ivanov, međutim, smatra da je reč o zakonu koji nije u skladu sa Ustavom.

Makedonski predsednik je posle ponovnog izglasavanja zakona, 14. marta, u obraćanju javnosti rekao da neće potpisati dekret o njegovom proglašenju.

I predsednik parlamenta iz reda albanske manjine Taljat Džaferi kritikuje Ivanova zbog odbijanja da potpiše zakon.

Na pitanje da li će parlament možda zatražiti sankcije za Ivanova zbog odbijanja da proglasi zakon, Džaferi je rekao da to u ovom trenutku nije moguće jer parlamentarna većina nema dvotrećinsku većinu, koja je potrebna za pokretanje takve procedure.

Prema Džaferiju, zakon o jezicima donet je u skladu sa Ohridskim sporazumom, te da njegovim donošenjem Makedonija ništa ne gubi u smislu njenog jedinstva.

Pravni stručnjaci smatraju da je Ivanov trebalo da potpiše zakon i da je to može da odbije samo jednom, nakon prvog usvajanja u parlamentu.

Ukoliko je zakon, kažu, drugi put većinskim glasovima poslanika usvojen, predsednik je dužan da ga potpiše.

Zakon o upotrebi jezika drugi put je usvojen u parlamentu 14. marta sa 64 glasova, zahvaljujući pre svega glasovima poslanika iz manjinskih zajednica.

Zakon je usvojen bez rasprave o oko 35.000 amandmana, koje je nakon prvog usvajanja na zakon podnela najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара