Godišnjica ustaškog zločina u Starom Brodu

U Starom Brodu, kod Višegrada, obeležena je 76. godišnjica stradanja Srba tokom velike ustaške ofanzive u Istočnoj Bosni. Na Mladence, 1942. u Miloševićima i Starom Brodu, na obali Drine, ubijeno je 6.000 Srba izbeglih iz Sarajeva, Kladnja, Han Pijeska, sa Romanije i Sokoca, koji su, bežeći od ustaša, pokušali da pređu Drinu i spas pronađu u Srbiji.

O zločinu, zarad bratstva i jedinstva, u Jugoslaviji prećutkivanom, od 2008. godine svedoči skromno spomen-obeležje, i oni retki koji su čudom izbegli smrt. Tog marta 1942, Crna legija Jure Francetića do obala Drine je prognala sve srpsko iz 273 bosanska sela i varoši, i tu je počeo masakr.

Iz naše porodice, ovde je stradalo dvadeset i petoro", kaže Milorad Ćebić iz Rogatice.

Risto Borovčanin iz Sokoca navodi da su ljudi, kada su shvatili da se opasnost približava, počeli masovno da skaču u Drinu.

Pokolj su, tek na molbu Milana Nedića, zaustavili Nemci, koji su patrolnim čamcima stigli do Starog Broda.

Prema rečima književnika Matije Bećkovića, Stari Brod je "Titanik" za koji niko ne zna, iako je, kako ističe, u Drini podavljeno više nego u Atlantskom okeanu, na brodu za koji zna čitav svet.

Oko osam hiljada ljudi je tog proleća izbeglo u Srbiju, u Račanski srez, a Jure Francetić je svom poglavniku Anti Paveliću poslao čuturicu drinske vode uz poruku da je "sretan što može da javi da hrvatske ustaške puške sada čuvaju povijesnu hrvatsku granicu na Drini". Za zločin u Miloševićima i Starom Brodu nikada niko nije odgovarao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво