Makedonija, Gruevski i Ahmeti osumnjičeni da su "minirali" popis stanovništva

Nekadašnji koalicioni partneri u makedonskoj vladi, Nikola Gruevski i Ali Ahmeti osumnjičeni su da su "minirali" popis stanovništva u Makedoniji 2011. godine, kako bi sakrili nepovoljno demografsko i ekonomsko stanje, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai navela je da su tadašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i šev Demokratske unije za integracije Ali Ahmeti osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja jer su uticali da propadne popis stanovništva 2011. godine, javljaju skopski mediji.

Poslednji popis stanovništva u Makedoniji održan je 2002. godine, neposredno posle konflikta i potpisivanja Ohridskog sporazuma. Od tada, svaki pokušaj da se ogranizuje novi popis raspršio se u oblaku političkih igara i spekulacije kakve bi posledice rezultati mogli imati po budućnost Makedonije.

Fetai je rekla da su Gruevski i ahmeti procenili da bi im objavljivanje rezultata popisa nanelo "ogromnu štetu", pa su se na opstrukciju odlučili vođeni "ličnim interesima i željom da ostanu na vlasti".

"Kako bi izbegli odgovornost, saopštenjima i istupima u sredstvima javnog informisanja, tvrdili su da je proces praćen tehničkim problemima i nesposobnišću institucija", rekla je Fetai.

Vlada, čiju su okosnicu činili VMRO-DPMNE i Ahmetijeva stranka su u parlamentu dobili podršku za ukidanje zakona o popisu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво