Rama: Srbiji potrebna magija za ulazak u EU pre Albanije

Albanski premijer Edi Rama izjavio je za "Politiko" da "Srbija neće postati članica EU pre Albanije", ocenjujući da je Beogradu "potrebno da se desi neka magija", pri čemu je uveren da se to "neće desiti".

Politiko podseća da je Evropska komisija odredila Srbiju, najmnogoljudniju zemlju Zapadnog Balkana, kao i njenog manjeg suseda Crnu Goru, kao favorite u procesu pristupanja EU i "objavila da bi obe ove nacije, koje se već nalaze u pregovorima o članstvu, mogle da uđu u EU do 2025".

Takođe Politiko navodi da se "i Albanija i Makedonija nadaju da će narednih meseci dobiti zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU", odnosno da "dve zemlje očekuju da će Komisija u aprilu objaviti da su ispunile zadate kriterijume i da će potom na Evropskom savetu nacionalnih lidera u junu biti da odluči da li će odobriti početak pregovora".

"Mi čvrsto verujemo da bi izveštaj Komisije trebalo da bude pozitivan. Što se tiče Saveta, to je borba do poslednje sekunde pošto moramo da ubedimo sve da je samo jedna ispravna stvar koju treba učiniti", rekao je Rama.

Politiko navodi da, "iako Srbija ima značajnu početnu prednost, Rama predviđa da ona neće ući u EU pre njegove zemlje, pre svega zato što će Beograd morati da reši izuzetno osetljivo pitanje odnosa sa Kosovom, koje je 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije".

"Srbija neće postati članica EU pre Albanije. To je nešto što znamo zasigurno. Srbija mora da prođe bolni proces priznanja Kosova ili barem rešenja kosovskog problema. Ja čvrsto verujem da je potrebno da se neka magija desi, što se neće desiti, kako bi oni ušli u EU pre nas", ocenio je Rama.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво