Dimitrov: Razlike između makedonskog i grčkog predloga

Predstavnik makedonskog Ministarstva spoljnih poslova uručio je grčkim zvaničnicima nacrt sporazuma o rešenju spora oko imena, rekao je na pres-konferenciji šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

Makedonija je dobila i grčki nacrt predloga, rekao je Dimitrov dodajući da postoje razlike između dva dokumenta ali nije precizirao detalje, prenosi agencija MIA.

O oba predloga će se razgovarati tokom posete grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa Skoplju koja je najavljena za četvrtak, dodao je Dimitrov.

"Grčki nacrt sporazuma trenutno analiziramo. Samo ću reći da postoje razlike i nadamo se da će obe strane sarađivati na zajedničkom cilju kako bismo ih prevazišli, dodao je šef makedonske diplomatije.

Grčki ministar spoljnih poslova, čiji dolazak u Skoplje je najavljen za četvrtak, izjavio je uoči te posete da je Makedoniji već poslat tekst sa grčkim predlozima novog imena te države i agenda narednih koraka u procesu razgovora.

"Pripremili smo tekst sa našim predlozima u celosti kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonija (BJRM), tako i o budućoj agendi o saradnji koja će doneti koristi za obe zemlje", rekao je Kocijas za grčku državnu televiziju ERT.

Kako su juče preneli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom predlogu spominju dva moguća rešenja – Gornja Makedonija i Nova Makedonija, s tim da je ovaj prvi predlog, kako se spekuliše, izvesniji od drugog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво