Makedonija, 11 Albanaca oslobođeno optužbi za slučaj "Sopot"

Makedonsko specijalno tužilaštvo odbacilo je optužnicu protiv 11 Albanaca, optuženih da su 2003. godine podmetnuli minu u čijoj su eksploziji poginula dva pripadnika NATO snaga i jedan Makedonac, javili su makedonski mediji.

"Posle potpune analize zaključili smo da bi bilo pošteno da se, zbog nedostatka dokaza, povuku optužnice", rekla je šefica Specijalnog tužilaštva u Skoplju, Katica Janeva.

Ceo slučaj, navela je Janeva, bio je zasnovan na izjavi jedinog svedoka, Ramadana Bajramija, kojeg su lokalne vlasti prisilile na ovakav iskaz.

Kako navodi skopski portal Sudstvo, četvorica agenata kontraobaveštajne službe su u selu Bansko, kod Strumice u dva navrata za svega nekoliko dana mučile Bajramija kako bi ga ubedili da lažno svedoči o slučaju "Sopot".

Bajramija su agenti UBK-a tukli i gasili mu cigarete po telu, posle čega je optužio grupu Albanaca da su postavili minu u čijoj su eksploziji poginula dvojica Poljaka i Makedonac.

Povlačenjem optužnice slučaj "Sopot", nije zatvoren jer tužilaštvo pokreće dodatnu istragu.

Ukupno 12 optuženih, od kojih je jedan u međuvremenu umro, osuđeno je 2010. godine na ukupno 150 godina zatvora, ali je posle protesta albanskih stranaka zaključeno da je u procesu bilo propusta, kao i da je Bajrami iskaz dao pod prinudom.

Advokati ovih 11 Albanaca su najavili da će tražiti nadoknadu za vreme koje su njihovi klijenti proveli u zatvoru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво