Slovenija, gradonačelnik Kopra kažnjen zbog seksizma

Slovenački političar i gradonačelnik Kopra Boris Popovič mora da plati 3.500 evra sa pripadajućim kamatama zbog seksističke i uvredljive opaske upućene novinarki koja je pratila jedan njegov sudski slučaj.

Popovič je, kako se navodi, bio nezadovoljan ranijim izveštavanjem Evgenije Carl za Slovenačku televiziju, koja je pratila slučaj kad mu se sudilo zbog zloupotrebe položaja.

Kada ga je ona 2013, nakon ročišta upitala za komentar, Popovič joj je rekao da ima lepe grudi koje je pohvalila, kako je rekao, čak i njegova supruga.

Novinarka je na sudu rekla da je zbog toga imala psihičke teškoće i jake bolove u leđima, za koje su sudski veštaci u iskazu potvrdili da mogu biti psihosomatskog porekla.

Ona je navela i da joj je Popovič u više navrata znao reći uvredljive i seksističke komentare, zbog čega ga je tužila i zatražila odštetu od 7.000 evra.

Između ostalog joj je navodno rekao da nimalo ne liči na Pamelu Anderson, nekadašnju zvezdu američke serije "Čuvari plaže".

Sudija Alenka Kočevar Nosan presudom je odlučila da Popovič mora da plati dodatne dve hiljade evra za svaki sličan ispad prema novinarki do kojeg bi došlo u budućnosti, navode slovenački mediji.

"Verujem da je lokalni političar ovim dobio poruku da nije svemoguć i da mu se njegova jezička gimnastika očigledno finansijski ne isplati", rekla je novinarka, dodavši da se na nepravosnažnu presudu neće žaliti.

Međutim, i Popovič protiv novinarke vodi još nedovršenu odštetnu parnicu.

Tvrdi da ga je ona javno vređala izrazima kao što su "gradonačelnikove paranoidne izmišljotine" ili "gradonačelnikove gluposti koje ne zaslužuju komentar".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво