Zaev: Odluka Ivanova kršenje Ustava i kukavičluk

Zakon o upotrebi jezika niti će promeniti išta u Makedoniji niti će omesti njenu budućnost kao države svih građana, navodi makedonski premijer Zoran Zaev.

Odluka predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše zakon jasno je kršenje Ustava i "kukavičluk", smatra Zaev.

"Dajmo šansu Zakonu o upotrebi jezika da ugleda svetlost dana. Žalosno je da je predsednik odlučio da ne poštuje Ustav time što je rekao po drugi put da neće potpisati zakon. To nije dobro, to je kršenje Ustava i institucije nemaju pravo da dozvole da se to dogodi. Ujedno to je i kukavičluk, jer je to i obaveza iz Ohridskog sporazuma", ocenio je Zaev u Skoplju, na marginama foruma o vladavini prava u jugoistočnoj Evropi, prenosi MIA.

Makedonski premijer je rekao i da treba dati šansu multietničkom društvu, u kome su svi građani jednaki.

"Ovaj zakon daje pravo građanima iz manjinskih zajednica", rekao je Zaev i dodao da bi zakon trebalo da bude potpisan i poslat ustavnom sudu i Venecijanskoj komisiji.

Istovremeno, istakao je da niko nije u obavezi da govori albanski jezik u Štipu, Đevđeliji, Strumici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво