Slovenija predala pismo EK s predlogom tužbe protiv Hrvatske

Slovenija je predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici. Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj, navode STA i Hina.

Predajom tog pisma formalno bi trebalo da počne rok od tri meseca u kojem bi Komisija trebalo da se izjasni hoće li sama da preuzme ovaj slučaj, navode STA i Hina.

Slovenačka vlada je u sredu, na poslednjoj redovnoj sednici pre ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska bude i dalje odlagala primenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma koje bi, prema nezvaničnim informacijama, slovenačke diplomate u danas trebalo da predaju Evropskoj komisiji, zasada je pod oznakom tajnosti.

Navodi se da, prema do sada poznatim informacijama, pismo sadrži opise konkretnih primera kršenja evropskog prava, zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju dve države, a time se u njemu nalaze i svi elementi tužbe.

Prema nezvaničnim informacijama, u pismu je više od stotinu stranica materijala.

Navodi se da će, nakon što primi pismo, Evropska komisija imati tri meseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke.

Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe.

Evropska komisija potvrdila je da je primila slovenačko pismo i da namerava da ga prouči.

U međuvremenu, Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da Slovenija nema ni osnov ni razlog za pokretanje postupka protiv Hrvatske pred Sudom EU.

"Smatramo da Slovenija nema ni osnova ni razloga za pokretanje bilo kakvog postupka protiv Hrvatske pred Sudom EU, zbog navodne povrede prava EU. Kao što je već ranije u nekoliko navrata rečeno, Hrvatska će znati na to da odgovori", saopšteno je iz tog Ministarstva, prenosi Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво