Zurof hrvatskoj predsednici: Zar se ponosite Pavelićem?

Direktor jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraim Zurof poslao je pismo hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojem navodi da je zgrožen i da protestuje zbog njenih izjava tokom posete Argentini, objavio je portal "24sata.hr". Hrvatska predsednica odbacila optužbe Zurofa.

Efraim Zurof navodi da je zgrožen izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dala tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

"Prema hrvatskom portalu Indeks, rekli ste da ste 'ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu'. Ako je to tačno, očigledno ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su 'delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima'", naveo je Zurof.

Dodaje da je takva izjava prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH.

"Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega", napisao je Zurof.

Ranije danas je i šef poslaničkog kluba opozicionog SDP-a Arsen Bauk oštro osudio izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grbar Kitarović da su mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode.

Hrvatska predsednica odbacila optužbe Zurofa 

Kolinda Grabar Kitarović nazvala je "zlonamernim" ocene iz pisma Efraima Zurofa.

Hrvatska predsednica je, u odgovoru Zurofu, navela da "samo zlonamerni komentari" mogu da te izjave tumače kao "veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika".

"Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", stoji u pismu Grabar Kitarovićeve Zurofu.

Kako prenosi regionalna televizija N1, dodala je da su Zurofljevi "ponovljeni pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu".

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 15. mar 2018, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

Ona ovom kritikom

Samo dobiva vise glasova kao i Hdz.....oni svoju dtzavotvornost zasnivaju na antisrpstvu....i teoriji ciste hrvatske rase...To su uostalom pokazali 91..95...Naravno da im je srpski nacionalizam uvijek dobro dosao da imaju povod da ostvare svoje ciljeve koji se uvijek poklapaju sa interesima Vatikana Njemacke...a danas i Engleske SAD tj NATO pakta.....Dok mi docekamo i ako docekamo pomoc Rusije .1000 000 Srba je raseljeno a srecom ne i pobijeno ko 1914.....1941......Jedno znam....Republika Srpska im smeta i to im je iduca meta.....uostalom vrijeme ce pokazati
...Nas kao narod moze spasiti samo sloga rad disciplina i antikorupciska politika........nazalost nismo svjesni da sami sebi rupu kopamo....

(četvrtak, 15. mar 2018, 09:52)
willi [neregistrovani]

zamislimo se...

tito je ganjao sve protivnike njegove "borbe" i rezima. tako je draza mihajlovic ubijen kao najveci ratni zlocinac, a pavelic umrao prirodnom smrcu, i imao do smrti normalan zivot. da li su ustase i pavelic bili manji ratni zlocinci nego draza mihajlovic??? voleo bih da mi to neko objasni.

(četvrtak, 15. mar 2018, 09:25)
Vlajko [neregistrovani]

Vuk dlaku menja, ćud ne

Najprirodnije je da je ujka, uvek ujka. Ne može ujka da bude stric, teča niti komšija. Uvek samo ujka.

(četvrtak, 15. mar 2018, 09:17)
anonymous [neregistrovani]

kolinda

Kolinda i nastavlja da vredja i dalje.Po meni je gora uvreda to sto je Zurofu rekla da je zlonameran.To je jos veca uvreda za zrtve, jer se nije ni potrudila da kaze da se ne ponosi navedenim zlocincima.Sem ako tu karakterizaciju "zlocinac" (a mala je to rec za tolika zlodela) ne smatra zlonamernoscu i uvredama.Da je EU toliko korektna i funkcionalna, ona bi za ovakvu otvorenu podrsku najgorim nacistima ustasama, trebalo da odgovara.

(četvrtak, 15. mar 2018, 08:24)
anonymous [neregistrovani]

cccc

Mislim da bez obzira na sve niko nema pravo da unuke praunuke i sl. ustaša koji su živeli u Argentini naziva isto ustašama to je smešno, današnje Hrvate ne smatram ustašama ali da takve pojave i desničarenje tamo postoji setimo se i marširanja nacista sa kukastim krstovima u NS pre par godina.

(četvrtak, 15. mar 2018, 07:29)
Branko Stefanovic [neregistrovani]

Nemamo jaka ledja

Pored naše nepobitne indolentnosti I lenjosti činjenica je da jednostavno nemamo mnogo međunarnodno uticajnih I bogatih ljudi za razliku od Jevreja. Stoga se sa nama i Romima poigravaju jer znaju da posledica nema ili su na nivou verbalne osude. Na naše činjenice uvek odgovaraju ignosirsanjem, arogancijom i teškim bezobrazlukom dok u slučaju Jevreja cute jer znaju da im I te kako mogu zagorčati život. Romi se jadni I ne čuju uopšte.

(četvrtak, 15. mar 2018, 06:44)
anonymous [neregistrovani]

Jevreji

Vrlo je vazno da se ovo prepozna i prica o tome. Jevreji su narod sa kojima bi trebalo mnogo vise da saradjujemo i pricamo o zlocinima.

(četvrtak, 15. mar 2018, 02:56)
anonymous [neregistrovani]

Ante Pavelić i Hrvati?

Iluzorno je očekivati da se Hrvatska i Hrvati odreknu Pavelića!Pavelić i Ustaše za njih su državatvorna politika.Oni su prvi put u istoriji Hrvata stvorili državu Hrvatsku.Zločini koji su tada počinjeni za njih su efermeni.Mada bi se mogli ograditi od tih zločina i tako očistiti istoriju svog naroda.Jer ipak ti zločini su počinjeni u ratu kada se prosječan Hrvat nije smio boriti protiv toga a da ne ugrozi lični život.Ali ni poslije rata nije bilo Hrvata pojedinaca koji je te zločni osudio niti je bilo pisaca Hrvata koji je u svojim djelima to obradili.Izuzetak je režiser Lorad Zafranović koji je kroz filmove zaista sve to rekao.I srpska istorija tim zločinima pristupa jednostrano bez analiza.Niko nije pokušao da objektivizira uslove u kojima su ti zločini počinjeni.Nigdje u istoriji /zato što su je pisali pobjednici/nije napisano da Hrvati i Slovenci nisu htjeli da se formira zajednička država.Nigdje nije obradjeno pitanje kvaliteta države koja je formirana,Kako je na stanje stvari uticalo to što je dinastija Karadjordjevića pokušala da se nametne i kao dinastija hrvata i Slovenca.Kralj je svojim sinovima dao i imena kralja Tomislava koji je bio kralj Hrvata i kneza Andreja koji je bio knez Slovenaca.Nigdje nije obradjeno uredjenje zajedničke države formiranjem banovina po geografskom obeležju.I organizaciojom držvae i postupcima dinastije Karadjordjević jasno je da je nametnuto nestajanje nacija.Pa onda ubstvo u skupštini poslanika Hrvata.Sve to je dovelo do tako stravičnih zločina i borbe za svoju državu umjesto zajedničke.Platio je narod životima i glavama.

(četvrtak, 15. mar 2018, 02:03)
anonymous [neregistrovani]

Како су Хрвати "за дом спремни" а Јевреји јачи Срби од Срба

Ефраиме СРБИНЕ! Хвала Богу што Израел нема мораторијум на фашистичке испаде Хрватске, док наша влада .... (уздах неразумевања)!

(četvrtak, 15. mar 2018, 01:46)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Gospodin Efraim Zurof je isuvise strog prema Hrvatima. Bojim se da ce Hrvati otkazati kupovinu F-16 aviona od Izraela.