Bauk: Predsednica bi morala dobro da objasni svoju izjavu

Šef Kluba zastupnika opozicionog SDP-a Arsen Bauk oštro je osudio izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grbar Kitarović da su mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli da svedoče o svom domoljublju i ističu opravdane zahteve za slobodu hrvatskog naroda i domovine.

Bauk je, kako prenose hrvatski mediji, rekao da je kojim slučajem to rekla na primer Angela Merkel tokom neke svoje posete Argentini, u Nemačkoj bi sada raspravljali da li da je po povratku smeste u zatvor ili u neku drugu ustanovu.

Kolinda Grabar Kitarović, koja se nalazi u višednevnoj poseti zemljama Južne Amerike, izjavila je u Buenos Ajresu da su nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati "upravo u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli da svedoče svoje domoljublje i ističu opravdane zahteve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine".

"Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju veru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje lično, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva", rekla je Grabar Kitarović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Bauk smatra da bi predsednica Kitarović morala dobro da objasni ovu svoju izjavu.

"Na prijemu na kojem je bila predsednica rečeno je i sledeće: Imajući u vidu suverenističku politiku potrebno je promeniti izvorne osnove Ustava RH jer nije istina da su temelji savremene Hrvatske države odluke ZVNOH-a, Ustav Narodne RH i Ustavi Socijalističke RH", naveo je Bauk.

Umesto da se Ustavom, kako kaže, obezbedi neutralnost države prema sukobima iz prošlosti i da se zauvek prevladaju stare podele, "ovom je preambulom jugoslavensko političko ideološko tumačenje novije hrvatske istorije legalizovano i postalo je službeni stav Hrvatske kojim se svi neistomišljenici diskriminišu i na stručnom i na političkom planu".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво