Mičel u Skoplju: Vrata NATO-a ostaju otvorena za Makedoniju

Zamenik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel, razgovarao je u Skoplju sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i tom prilikom poručio da su vrata NATO-a otvorena za članstvo Makedonje u toj vojnoj alijansi.

Mičel je poručio da SAD podržavaju Skoplje i Atinu u pronalasku zajedničkog rešenja po pitanju novog imena Makedonije.

"To nije odluka koju ćemo učiniti za vas ili za Grčku. Vrata NATO za članstvo Makedonije ostaju otvorena", poručio je zvaničnik Stejt departmenta na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Zaev je rekao da Makedonija očekuje da u aprilu dobije preporuku za početak pregovora sa EU, a u junu i utvrđivanje datuma početka pregovaračkog procesa.

"Obavestili smo Mičela da započinjemo završnu fazu razgovora o imenu Makedonije koji će biti okončani dostojanstveno. Ostajemo na putu ka izgradnji međusobnog poverenja sa Grčkom. Pokazali smo jasnu spremnost za pravi dijalog. Potvrđujem naš entuzijazam i posvećenost", rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Mičel večeras stiže u Beograd, a u Skoplje je doputovao iz Prištine.

Prema saopštenju Stejt departmenta, Mičel je ponovio podršku Makedoniji za evroatlatske integracije i tekuće makedonske pregovore sa Grčkom i pozvao Skoplje da sprovede reforme i unapredi demokratsko upravljanje, vladavinu prava i slobodu medija.

Mičel 15. marta u Atini

Američki zvaničnik će 15. marta boraviti u Atini s tim da u saopštenju Stejt departmenta nije navedeno sa kim će se tom prilikom sastati.

Piše da će se Mičel u Atini sastati sa više grčkih zvaničnika, i da će sa njima razgovarati o produbljivanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, uključujući oblasti odbrane, energetike, trgovine i investicija.

Ovo je prva turneja američkog zvaničnika po regionu nakon što je postao pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Mičel je došao na funkciju u oktobru prošle godine nakon što je Senat potvrdio njegovo imenovanje.

Osnivač je Centra za analizu evropske politike (CEPA), blizak je NATO-u i oštar kritičar ruske politike.

Pre osnivanja centra 2004. godine bio je istraživač u Nacionalnom centru za analizu politike, a 2012. godine u izbornom timu republikanskog kandidata za predsednika, Mita Romnija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво