Luka Patras, vrata patnje kroz koja migranti moraju da prođu

Duž ograde duge oko dva kilometra rasporedilo se na desetine migranata prateći kamione kojima bi mogli da se "tajno prebace" na svom putu ka luci Patras.

Rastrčali su se ulicama, a prošle nedelje su još "navaljivali" na ogradu kako bi ispratili kamione, igrajući se pri tome "mačke i miša" sa policijom koja ih je vraćala, da bi se, kroz samo par sati, ponovo odlazili na isto mesto da opet pokušaju.

Kako navodi Rojters, oni su samo deo sve većeg broja migranata u Grčkoj koji na dnevnom nivou pokušavaju da "se prošvercuju" na čamcima iz Patrasa u Italiju.

Migranti širom luke pričaju priče o svojim prijateljima koji su uspeli da odu u Italiju i navode da će i oni nastaviti da pokušavaju, uprkos rizicima.

"Sve je opasno. Moraš da propatiš da bi stigao na bolje mesto. Zato svi pokušavaju", kaže 24-godišnji Aršad Vardak iz Avganistana.

To je opasan put, ali postao je "privlačniji" otkako je zatvorena balkanska ruta ka severnoj Evropi, navodi agencija.

U napuštenim fabrikama u luci krije se nekoliko stotina uglavnom Avganistanaca i Pakistanaca koji se tu i kupaju, pa od vode koja protiče kroz zastarele cevi, nakon tuširanja imaju žutu boju kože.

Novinari Rojtersa jedne noći su svedočili da su oni obijali kamione i sakrivali se ispod cerada.

"Silazite, silazite odatle", vikao je službenik specijalnih snaga obalske straže čoveku koji je virio ispod cerade u prtljažniku kamiona, a koji je kasnije uhapšen.

Tokom januara i februara, vlasti u Patrasu uhapsile su 760 osoba koje su imale strane putne isprave, što je, prema zvaničnim podacima, trećina od ukupnog broja uhapšenih u 2017. godini – njih 2.627, a tokom 2016, zabeleženo je ukupno 1.040 takvih hapšenja.

Uhapšeni, navodi se, uglavnom prenoće u pritvoru da bi već sutradan, po oslobađanju, veći deo njih ponovo "okušao sreću".

Na rendgenskim snimcima, dvojica su otkrivena kako leže na leđima u kontejneru za gorivo, a jedan čovek bio je sklupčan među lubenicama.

Prema rečima kapetana obalske straže koji nadgleda luku, Dimitrisa Kirijakulopulosa, put iz Patrasa je i ranije bio poznat migrantima, ali u početku krize, 2015, ljudi su koristili drugu putanju, preko Nemačke, jer su je smatrali bezbednijom.

Međutim, kada su se u martu 2016. te granice zatvorile, Patras je ponovo počeo da se puni.

"Ono sa čim se ovde suočavamo je postepeni porast broja ovih ljudi", rekao je Kirijakulopulos.

Bes je sve veći među vozačima, koji ponekad motkama teraju migrante, strahujući od hapšenja koje bi usledilo kada bi policija otkrila da nekog skrivaju u svojim vozilima.

Vozač koji se novinarima Rojtersa predstavio kao Hari, popeo se prošlog četvrtka na kamion i u njemu otkrio trojicu migranata koji se kriju među aluminijumskim stubovima.

"Užasno je. Gore od ovoga ne može i niko neće da preuzme odgovornost", rekao je on. Agencija navodi da niko ne može da kaže koliko migranata uspe da se "prošvercuje preko".

Vlasti u Italiji prošle godine su vratile u Grčku 147 ljudi, a pretprošle njih 112, u januaru i februaru ove godine 44, prema podacima iz Grčke.

Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova nije se odazvalo na zahtev agencije za komentar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво