Može li Plenković biti u trci za predsednika EK i premijer?

Hrvatski premijer Andrej Plenković, bivši evroparlamentarac, zainteresovan je da uđe u trku za nominaciju Evropske narodne patrije za kandidata za predsednika Evropske komisije na izborima koji će biti održani 2019. godine, piše riječki "Novi list", uz napomenu da to otvara pitanje može li on nastaviti da obavlja premijersku funkciju ili će morati da podnese ostavku odmah po isticanju nominacije. Plenković je, reagujući na tekst "Novog lista", istakao da je dobro što ljudi misle da predsednik hrvatske vlade može biti kandidat za predsednika EK i dodao da on ima drugog posla.

Riječki dnevnik navodi da je Andrej Plenović zainteresovan za tu poziciju, o čemu je navodno već razgovarao sa nekim čelnicima Evropske narodne partije (EPP).

EPP će svog kandidata za predsednika EK birati na kongresu u Helsinkiju, 7. i 8. novembra.

List konstatuje da Plenkovićeva eventualna nominacija otvara dilemu da li će on moći da obavlja i premijersku funkciju.

Krajem februara, premijeri i predsednici 27 država članica EU, bez Velike Britanije, raspravljali su u Briselu o institucionalnim pitanjima, između ostalog i o tome hoće li novi predsednik Evropske komisije biti biran prema konceptu tzv. "spitzenkandidata", odnosno hoće li naslednik Žan Kloda Junkera biti neko od kandidata koje će predložiti evropske političke grupacije.

Junker je prvi predsednik EK koji je biran na taj način.

Kandidovao ga je EPP, koji je na izborima za Evropski parlament 2014. godine osvojio najviše poslaničkih glasova, pa je Junker potvrđen za šefa EK.

Novi list podseća da delu HDZ-ovih zvaničnika nije nepoznato da postoji opcija da se premijer upusti u borbu za nominaciju EPP za šefa EK.

"Plenković sigurno još nije doneo odluku, ali računamo s ovakvom mogućnošću. Ako do toga zaista dođe, nametnuće se pitanje hoće li on i dalje biti premijer. O tome bi se raspravljalo u stranci, a moj je stav da bi Plenković morao da podnese ostavku čim bi istakao želju da bude 'spitzenkandidat'. Nezamislivo mi je da bi mu mesto predsednika Vlade ostalo rezervni položaj za slučaj da ne bude izabran za 'spitzenkandidata' ili kasnije za predsednika Evropske komisije. To ne bi bilo dobro", rekao je izvor kojeg riječki dnevnik predstavlja kao visokopozicioniranog HDZ-ovca.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво