Evropska komisija podnela dve tužbe protiv Hrvatske

EK je Sudu Evropske unije podnela dve tužbe protiv Hrvatske – prvu zbog toga što nije obezbedila odgovarajući nivo zaštite zdravlja ljudi i okoline na lokaciji "Crno brdo" u Biljanama Donjim, a drugu jer nije sprovela neka od zajedničkih evropskih pravila u zaštiti vazdušnog saobraćaja.

Nezakonito odlagalište industrijskog otpada "Crno brdo" u Biljanama Donjim, u blizini Benkovca, udaljeno je manje od 50 metara od naselja.

Otpadom je najkasnije do kraja 2015. trebalo da počne da upravlja u skladu s propisima EU o otpadu.

Iako se Hrvatska u nekoliko navrata obavezala da reši to pitanje, na terenu nije zabeležen nikakav napredak.

Već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu "Crno brdo" nije uklonjen niti se njime upravlja na odgovarajući način, a i postoji opasnost od zagađenja vazduha i podzemnih voda, navodi Komisija, prenosi Hina.

Ta lokacija se trenutno koristi kao odlagalište velike količine proizvodnih ostataka iz obrade feromangana i silikomangana.

S obzirom na to da hrvatska nadležna tela taj materijal nisu klasifikovala kao otpad u skladu s Direktivom, približno 140.000 tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže se direktno na tlo, čime se ugrožavaju lokalno stanovništvo i okolina.

U skladu s pravom EU, Hrvatska bi trebalo da uvede mere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica vazduhom.

Budući da ni nakon upozorenja Komisije nije postignut napredak, EK je u četvrtak odlučila da Sudu EU uputi predmet protiv Hrvatske.

Druga tužba tiče se zaštite vazdušnog saobraćaja, gde Hrvatska nije na vreme ažurirala svoje zakonodavstvo.

Reč je o administrativnom pitanju koje nije povezano sa bezbednosnim nedostacima, navodi Komisija.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 09. mar 2018, 11:51)
anonymous [neregistrovani]

Licemerna EK ?

A kada ce da tuzite Hrvatsku sto je proterala 250000 svojih gradjana srpske nacionalnosti sa svojih vekovnih ognjista ???????????

(petak, 09. mar 2018, 09:09)
глас разума [neregistrovani]

европски сумрак...

Каква Унија, такве и чланице... мислим да овоме не бих имао више шта додати, осим српском руководству поруку да добро пази и провери где нас то жели увести!

(petak, 09. mar 2018, 08:24)
anonymous [neregistrovani]

Hipokrizija

Kakva hipokrizija? Postoje 10 puta veci propusti, a kamo li konkretna strategija i politika u realnom vremenu, koji se ne pominju, a trebalo bi da se kaznjavaju. Ovo su samo packe, ne bi li se zamaglile prave stvari...

(petak, 09. mar 2018, 02:27)
anonymous po [neregistrovani]

Vecina

U Biljanima donjim zive Srbi.

(petak, 09. mar 2018, 00:19)
anonymous [neregistrovani]

Do kraja 2015?

I tek posle više od dve godine su se dosetili toga? A kolika je šteta do sada napravljena ljudima? Čista politika. Nešto im se Hrvatska zamerila, pa je ovo lupanje packe. Tuga kome mi želimo da se pridružimo, Ako je nešto trebalo da bude do kraja 2015, packe se lupaju već mesecima pred istek roka, a onda odmah po isteku slede kazne.

(četvrtak, 08. mar 2018, 23:26)
NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Ma sta kazes

Prijava zbog neodgovarajuceg nivoa zastite ljudskog zdravlja i zastite vazdusnog saobracaja.Etnicko proterivanje 850 000 Srba je vjerovatno izvedeno po njihovim nivoima-standardima pa prijave nisu potrebne.