Dodik: Prvi mart nije i neće biti praznik za Republiku Srpsku

Za Republiku Srpsku 1. mart nije i ne može biti praznik jer je to dan u kojem je ceo jedan narod - srpski, preglasan, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Prvi mart je dan u kojem je ceo jedan narod preglasan, u kojem su napadnuti naši nacionalni simboli poput zastave, i najtragičnije dan kada je ubijen srpski svat samo zato što je Srbin", rekao je Dodik, a prenose mediji. 

Dodik je još dodao da se insistiranje na 1. martu, kao datumu kojim se obeležava nezavisnost BiH, doživljava kao provokacija bošnjačke političke elite, koja ne pristaje na dogovor o datumima koji bi svima bili prihvatljivi. 

"Što je još gore, insistira se na slavljenju datuma koji je, kasnije će se pokazati, bio okidač za užasan građanski rat koji nam se dogodio", precizirao je Dodik. 

Prvog marta 1992. godine održan je referendum za otcepljenje Bosne i Hercegovine od Jugoslavije i tim referendumom je preglasan srpski narod koji u njemu nije učestvovao i čime je povređeno njegovo pravo konstitutivnog naroda. 

Pripadnici druga dva konstitutivna naroda u BiH, Bošnjaci i Hrvati, na referendumu su se izjasnili za napuštanje jugoslovenske federacije. 

Takođe, tog dana je u Sarajevu na Baščaršiji ubijen srpski svat Nikola Gardović, a ubice, koje muslimanska vlast u Sarajevu nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile su potom srpsku zastavu. 

U Federaciji BiH 1. mart je neradni dan jer se obeležava kao Dan nezavisnosti BiH, iako na nivou BiH nikad nije usvojen zakon o praznicima.

U Republici Srpskoj se ne obeležava i radni je dan za sve institucije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво