Linta: Sramna odluka o korišćenju ustaškog pozdrava

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio i ocenio sramnim dokument Komisije Vlade Hrvatske o koriščenju simbola totalitarnih režima u kome se kaže da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" ipak može koristiti u određenim situacijama.

"Skandalozno je da se sa ovim dokumentom zvanično slaže i sam hrvatski premijer Andrej Plenković. Pod ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' ubijeno je u zloglasnoj NDH stotine hiljada Srba, Roma i Jevreja a navedenim zaključkom ponovo se ubijaju žrtve i najdublje se vređaju potomci tih žrtava", ističe se u pisanoj izjavi Linte.

Dodao je da je sada sasvim jasno da je Vlada Hrvatske poslala jasnu poruku da svako može da zatraži dozvolu da koristi ustaški pozdrav u javnom životu, kao i da sasvim legitimno da se HOS-ova tabla sa uklesanim "Za dom spremni" ponovo vrati u Jasenovac ili da trajno ostane na lokaciji nedaleko od Novske.

Linta ističe da Vlada Hrvatske ovim dokumentom najdublje krši sopstveni Ustav i temeljnu vrednost današnje civilizacije - antifašizam.

"Postavlja se pitanje da li je moguće da Vlada Nemačke prihvati zaključak svoje Komisije da se u određenim slučajevima može koristiti nacistički pozdrav 'Zig Hajl'? Naravno, da to nije moguće jer je današnja Nemačka demokratska država koja se obračunala sa svojom nacističkom prošlošću", naglasio je Linta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво