BiH predala odgovore na Upitnik EK

Predsedništvo BiH predalo je evropskim zvaničnima odgovore na Upitnik Evropske komisije, a predsednik te komisije Žan Klod Junker je tom prilikom rekao da će od sada BiH i Evropa "ići zajedno".

Odgovore je predao predsedavajući Predsedništva Dragan Čović predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru u prisustvu članova kolektivnog šefa države BiH, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Čović je potom rekao da je isupnjavanje Upitnika bio jedan veliki i odgovoran posao.

U odgovorima je učestvovalo više od 2.000 državnih službenika, pojasnio je Čović i izrazio nadu da će sve u budućnosti biti lakše.

"Posebno hvala vama gospodine Junker što ste nam omogućili da budemo na evropskom putu. Znam da naš evropski put nije do vas nego do nas", reko je Čović i dodao da veruje da izbori neće usporiti taj put nego ga ubrzati.

Čović je istakao da BiH može dostići Srbiju i Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i podsetio da je BiH 2016. godine predala zahtev za članstvo u EU i da su tada predstavnike BiH svi uveravali da BiH nema nikakve šanse. 

Dotakao se i Izbornog zakona BiH ističući da je nužno usvojiti izmene i dopune Izbornog zakona BiH kako ne bi došlo do blokade procesa.

Junker je rekao da je danas važan dan za BiH, ali i Evropu jer će BiH i Evropa "ići zajedno".

Poziv na ujedinjenje svih političkih snaga u BiH

Predsednik EK je rekao parlamentarcima u oba doma Parlamentarne skupštine BiH da se Evropska unija temelji na društvu jednakih vrednosti.

Rekao je i da su reforme koje traže građani neophodne kako bi se premostile nesuglasice.

"Nesuglasice nisu dobre za vaše građane. Žao mi je što postoje takve razlike. Vrlo često se na ovaj proces gleda kao na jedan tehnički proces. Reč je o pristupu jednom duhu. Način na koji bismo živeli zajedno", rekao je Junker.

Naveo je da je za to neophodno da se ujedine sve snage u BiH. "Ovaj vaš izbor je izbor za buduće generacije. Zbog toga se želim obratiti mladosti BiH. Mi želimo da ih uverimo da želimo da sprovedemo sve reforme kako bismo im osigurali bolju budućnost", kazao je Junker.

Prema njegovim rečima, olimpijski duh će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

"Taj olimpijski duh je veoma bitan evropskom duhu, kako bi osobe različitih kultura, različitih veroispovesti, različitih narodnosti mogle živeti zajedno. EU je jedan projekt pomirenja koji poštuje različitosti", istakao je Junker.

Poručio je i da treba gledati dalje od kulturnih razlika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво