Cvijanović: Uskoro deklaracija o opstanku srpskog naroda

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će Deklaracija o opstanku srpskog naroda biti usvojena "uskoro, narednih meseci" i da će ona definisati na koji način će Republika Srpska i Srbija zajednički, kao jedinstveni nacionalni korpus, nastupati i razvijati se.

"Mislim da ćemo imati priliku uskoro, narednih meseci usvojenu Deklaraciju, a to će biti aneks o specijalnim i paralelnim vezama RS i Republike Srbije, koji će definisati na koji način, zajednički, kao jedinstven nacionalni korpus, sa namerom očuvanja indentiteta i jačanja veza, treba da nastupamo i razvijamo se zajedno u budućem periodu", objasnila je Željka Cvijanović u izjavi Tanjugu povodom održavanja Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci.

Ukazala je da je Vlada RS odobrila radnu verziju tog dokumenta i da očekuje da će zajednički tim nastaviti da radi na njemu, kao i da će potom biti usvojen od strane dve vlade i parlamenata, te da će doneti jedan dokument koji će biti od suštinske važnosti za budućnost.

Cvijanovićeva je, na prijemu za učesnike Prvog foruma srpske dijaspore, rekla da su se promenila vremena i da se RS više ne obraća dijaspori za pomoć, kako je činila za vreme rata i teškoća, već želi da gradi čvrste odnose na osnovu partnerstva sa našim ljudima u rasejanju.

Naglasila je da RS želi da ukaže na potrebu da je moguće zajedno raditi na istim ciljevima, te da vidi ogromne šanse u saradnji sa dijasporom.

Cvijanovićeva je, zajedno sa više ministara iz Vlade RS, dočekala predstavnike dijaspore iz Evrope i drugih kontinenata, navela da je proteklih godina imala prilike da se viđa sa našim ljudima u dijaspori i uspostavi kontakte, te da namerava da tu saradnju produbi.

S tim u vezi je pohvalila odziv dijaspore na Prvi forum u RS ističući da su oni prepoznali potrebu da dođu u "svoju" Srpsku, svoje institucije, kako bi razgovarali na koji način da odnosi matice i dijaspore budu čvršći i bolji.

Upoznala je prisutne sa planovima i aktivnostima Vlade RS ističući da je zadnjih godina pokrenut sveobuhatan projekat mapiranja dijaspore sa ciljem evidentiranja ko su i gde su naši ljudi, da li rade u tamošnjim institucijama, da li su aktivni u bilo kojoj sferi.

"Posebno sam zadovoljna što nismo uvek morali mi kao vlada i ja kao premijer da iskoračimo prema vama. Mnogi iz dijaspore su iskoračili prema nama i ukazali da naši odnosi i veze treba da budu čvršći i sadržajniji. Vlada RS nije nikada izgubila iz vida da dijaspora predstavlja ogroman resurs", poručila je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je ponosna što je RS organizovano mesto, što Republika Srpska jača iz dana u dan na svim nivoima i što je, i pored brojnih izazova, uspela da ostane na nogama i ide dalje.

Neki izazovi, prema njenim rečima, bili su koncentrisani sa ciljem da RS ne funkcioniše, ali je, nakon krize i poplava Republika Srpska nastavila da hoda, kada je sav život zbog poplava 2014. godine stao, i kada su bujice odnele ceo jedan godišnji budžet.

U protekle dve godine, kako je navela, RS se može pohvaliti dobrim ekonomskim pokazateljima.

Istakla je da je važno da se produbi svest dijaspore da moze biti i faktor političkog života RS, a faktor mogu da budu i ljudi koji nisu iz Republike Srpske, kao što su Srbi koji su izbegli iz Federacije i otišli da žive na mnogim mestima u sveti.

"Vidim ogromnu šansu i priliku za saradnju sa dijasporom", poručila je Cvijanovićeva ponovivši da RS želi čvršće veze sa dijasporom bez pretenzija da traži nešto, već sa ciljem da RS bude lepša, bolja i stabilnija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво