Bačena bomba na ambasadu SAD u Crnoj Gori, napadač se ubio

Bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković je oko ponoći bacio bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a neposredno nakon toga razneo se drugom eksplozivnom napravom ispred tog diplomatskog predstavništva, javljaju podgorički mediji.

Crnogorska policija potvrdila je pisanje medija da je napad izvršio bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković.

Jauković je neposredno pre samoubistva sa raskrsnice kod Sportskog centra u krug ambasade bacio bombu.

Zgrada ambasade nije oštećena.

Rojters prenosi da su stanovnici čuli dve eksplozije. 

Iz Uprave policije rekli su da je u pitanju ručna bomba – kašikara, prenosi portal CDM.

Pomoćnik direktora policije Enes Baković novinarima je rekao da je utvrđeno da je napadač aktivirao eksplozivnu napravu M-75.

"Radi se o D. J. iz Podgorice, državljaninu Crne Gore, rođenom 1976. u Kraljevu, koji nije imao ranija krivična dela. Identifikacija je urađena DNK analizom", naveo je Baković.

Dodao je da policija u saradnji s američkom agencijom FBI proverava naloge na društvenim mrežama koje je koristio Jauković.

Baković je rekao da se preduzimaju i mere kako bi se utvrdilo da li je Jauković imao saradnike.

On je rekao da u cilju zaštite istražnog postupka ne može da otkrije da li je Jauković u tom trenutku bio sam.

Državni tužilac Crne Gore Lepa Medenica kaže da u ovom trenutku ne može govoriti o terorizmu.

"Sve drugo je u fazi provera svih okolnosti pod kojima je ovaj događaj nastao", dodaje Medenica.

Crnogorska vlada je prethodno rano jutros potvrdila da je napadač oko ponoći bacio ručnu bombu na ambasadu SAD u Podgorici, a potom se ubio aktiviranjem druge eksplozivne naprave.

Vlada je najoštrije osudila incident i navela da su ministar unutrašnjih poslova i direktor policije obišli mesto napada.  

Američka ambasada je upozorila državljane SAD da izbegavaju tu oblast zbog "aktivne bezbednosne situacije".

Ranije danas, na Tviter nalogu Ambasade SAD u Podgorici objavljeno je da je nakon interne kontrole utvrđeno da je osoblje ambasade, nakon incidenta, bezbedno.

Po svemu sudeći, kako prenose mediji, niko drugi nije povređen i nije pričinjena veća materijalna šteta.

Ovim povodom oglasio se i Stejt department u Vašingtonu, navodeći da američka ambasada "trenutno sprovodi internu proveru da bi potvrdila bezbednost svog osoblja", prenosi AP.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za obezbeđenje ličnosti i objekta Dragan Blagojević rekao je da policija garantuje bezbednost svih zaposlenih u ambasadi SAD.

Blagojević je kazao da je napadač najverovatnije bombu u dvorište ambasade bacio pet-šest metara od ograde, preneli su crnogorski mediji.

Podsekretar Stejt departmenta Stiv Goldstin je, kako prenosi Njujork tajms, rekao da su očevici videli čoveka kako nešto baca preko zida ambasade. List piše da niko u ambasadi nije povređen.

Si-En-En prenosi da je Goldstin rekao da je bačena bomba najverovatnije eksplodirala u vazduhu, kao i da je telo napadača nađeno oko 30 metara od zida ambasade.

Dodao je i da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada nije oštećena u napadu.

Goldstin je istakao da motiv napada nije poznat.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво