Pahor odgovorio na kritike iz Srbije

Predsednik Slovenije Borut Pahor odgovorio je na kritike najviših zvaničnika Srbije zbog njegovih izjava da će Slovenija raditi na tome da obezbedi priznanje Kosova od članica EU koje to još nisu učinile, naglasivši da je Kosovo jedno od glavnih političkih pitanja o kojem Slovenija i Srbija imaju primetno različite stavove.

Kako je navedeno u saopštenju za medije iz kabineta slovenačkog predsednika, Borut Pahor nije siguran da li su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić u potpunosti upoznati sa njegovom izjavom o diplomatskoj podršci priznavanju Kosova među članicama EU, prenela je agencija STA.

Kako prenosi STA, u Pahorovom saopštenju se eksplicitno kaže da će Slovenija podržati Kosovo ukoliko ispuni određene uslove, uključujući poštovanje sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda, formiranje Zajednice srpskih opština na severu Kosova i ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta slovenačkog predsednika, Pahor veruje da bi, uprkos poznatom odbijanju mogućnosti od strane Srbije da diplomatski prizna Kosovo, srpske vlasti trebalo da uzmu u obzir to što je on napomenuo da Kosovo treba da ispuni navedene uslove ukoliko očekuje pomoć Slovenije, prenosi STA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je u ponedeljak na izjave Pahora upitavši kako slovenački predsednik Borut Pahor želi da ubedi preostale članice EU da priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, kada nam je Španija sve veći saveznik.

"Ako se Španija tako ponaša, što se Pahor tako ponaša. Sada će on da ubedi da Španija prizna nezavisnost Kosova", primetio je Vučić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je, takođe u ponedeljak, da je neprijatno iznenađena izjavom predsednika Slovenije da će pokušati da utiče da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to učine i ocenila da takva izjava nije u skladu sa dobrim i prijateljskim odnosima sa Slovenijom.

O tome, istakla je Brnabićeva, nije bilo reči tokom nedavno održanog sastanka koji je, kako je rekla, bio dug i otvoren.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво