Grabar Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spreči poseta Vučića

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga.

"Žao mi je što su neki želeli da osujete posetu predsednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osetila i zlonamernost", rekla je Grabar Kitarovićeva u intervjuu magazinu Globus.

"Moram da kažem da je bilo otvorenih pokušaja da se Vučićeva poseta spreči i da ne dođe do bilo kakvih pomaka. U svoj toj kakofoniji izgubili su se oni pozitivni učinci i rezultati posete", navela je hrvatska predsednica.

Hrvatska predsednica kaže da u srpskom predsedniku Vučiću ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

"Posetu predsednika Vučića dugo smo pripremali, upravo u nameri da postignemo iskorak. Odlagali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presečem. Svesno sam preuzela politički rizik, ali savest mi je mirna jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Priznaje da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posete, hrvatski premijer Andrej Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija, prenosi Jutarnji list.

"To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći i moram da kažem da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova poseta pripremana je mesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto", istakla je Grabar Kitarovićeva.

Predsednica Hrvatske smatra da su odnosi između nje i Vlade ipak u celini dobri i da su tvrdnje o dve različite spoljne politike običan mit.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво