Više prava za manjine iz bivše Jugoslavije?

Slovenački parlament usvojio je, u prvom čitanju, nacrt zakona o priznavanju nekih kolektivnih prava manjina iz bivše Jugoslavije, s tim da za njih nije predviđena vrsta zaštite kakvu uživaju mađarska i italijanska manjina.

Nacrt zakona, koji je podnela grupa poslanika predvođena Draganom Matićem iz vladajuće Stranke modernog centra (SMC), odnosi se na kulturna prava etničkih grupa, oblast koja je sada pod nadležnoćsu odseka Ministarstva kulture za kulturnu raznolikost i ljudska prava, prenosi STA.

Poslanici su nacrt zakona usvojili sa 36 glasova za prema 23 protiv, a pozitivnim glasovima su najviše doprineli poslanici koalicije SMV i Socijaldemokratske stranke (SD), opozicione Levice i neki nezavisni poslanici.

Nacrtom je predloženo formiranje vladinog saveta za etničke grupe iz bivše Jugoslavije kao stalnog tela pod predsedavanjem ministra kulture, koje bi objavljivalo pozive za podnošenje zahteva i dodeljivalo budžetska sredstva za kulturne aktivnosti manjinskih organizacija.

Matić je izjavio da se nacrtom zakona realizuje deklaracija o manjinama sa prostora bivše Jugoslavije koju je slovenački parlament usvojio pre sedam godina, dokument za koji je rekao da nema efekta bez zakonskih rešenja.

Ovakav stav su podržale levičarske partije, sa izuzetkom Demokratske stranke penzionera Slovenije (DeSUS), koja je priznala da manjine iz bivše Jugoslavije ne dobijaju dovoljno finansijskih sredstava, ali je saopštila da je za rešenje potrebno više ulaganja.
Desnica je, u međuvremenu, saopštila da su manjinska prava već dovoljno zaštićena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво