Polemika Dodika i Ivanića o vojnoj vežbi

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pisao srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću navodeći da je za Srpsku neprihvatljivo održavanje vojne vežbe na poligonu Manjača. Mladen Ivanić odgovorio da vežba ne može biti održana jer je Predsedništvo BiH nije ni razmatralo.

Dodik je u pismu upućenom članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju vojne vežbe NATO-a na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, prenosi RTRS.

"Šokiran sam informacijom da se u planiranom izvođenju vojnih vežbi treba koristiti avion A-10, koji ima ključno naoružanje top 30 milimetara 'vulkan' sa municijom sa osiromašenim uranijumom, čije su negativne posledice po život i zdravlje ljudi nesagledive", naveo je Dodik u pismu.

Podsetio je da svaka doza zračenja, pa i minimalna ima kancerogeno dejstvo na zdravlje ljudi, kao i da područja koja je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom imaju mnogo obolelih od kancera, leukemije i drugih teških bolesti.

"Vama je jasno da o bilo čemu u vezi ovoga nismo zvanično obavešteni. Stoga očekujem i tražim od Vas da se prekinu dalji razgovori o ovom pitanju i spreči održavanje ove vežbe", napisao je Dodik.

Sarajevski portal Dnevnik objavio je ranije danas, pozivajući se na dokumente u koje je, kako tvrdi, imao uvid, da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum.

Zamenik ministra odbrane BiH iz Srpske Boris Jerinić demantovao je tu informaciju rekavši da se radi o laži i dezinformaciji.

Ivanić: Predsedništvo nije razmatralo vojnu vežbu

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić odgovorio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da međunarodna vojna vežba na poligonu na Manjači ne može biti održana jer je Predsedništvo BiH nije ni razmatralo.

Ivanić je naveo i da Predsedništvo BiH nije dobilo zvanično obaveštenje Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vežbom.

"Sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u vašem dopisu. Takođe, Predsedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo Plan međunarodnih vojnih vežbi za 2019. godinu, tako da ova vežba bez usvajanja plana ne može da se održi", napisao je Ivanić u odgovoru Dodilku, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

On je kazao da je na temu pomenute međunarodne vojne vežbe održan samo jedan pripremni sastanak na kome su predstavnici OS BiH iznesene određene primedbe na predlog sadržaja vojne vežbe.

Ivanić je dodao i da nije za održavanje vojnih vežbi u kojima bi se koristio osiromašeni uranijum, kao i da ni jedna institucija to ne bi podržala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво