Hrvatska vlada: Nema promene statusa manjinskih tela

Vlada Hrvatske saopštila je da operativni programi za nacionalne manjine ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih, odnosno manjinskih zajednica.

"Vlada, u skladu sa svojim Programom, promoviše uvažavanje i saradnju s nacionalnim manjinama radi zaštite njihovih prava. Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017-2020, koje je donela Vlada u saradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promenu pravnog statusa tela srpskih/manjinskih zajednica", stoji u odgovoru SNV-u Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske, prenosi Jutarnji.

To je hrvatska Vlada navela u odgovoru agenciji Hina, a povodom Izjave o pravima Srba u Hrvatskoj, koju je usvojilo Srpsko narodno vijeće na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošle nedelje.

U toj Izjavi ocenjuje se, između ostalog, da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unapređen, nego je u nizu aspekata i unazađen i u 13 taccaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

SNV u Izjavi navodi i da "institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće opština moraju dobiti status manjinskih samouprava".

Ranije danas predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kazala je da SNV ima pravo da postavi zahtev za ispunjenje prava koja smatra važnima, a isto tako svako te zahteve ima pravo da podrži ili da ne podrži.

U saopštenju je nevedeno i da ako ispunjavanje tih zahteva pretpostavlja izmene ili donošenje novih zakona, za to su nadležni vlada i Sabor.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво