Grabar Kitarović: Srbija i Hrvatska treba da budu arhitekte mira i saradnje

Ne krijemo razlike, ali imamo odgovornost za mir i saradnju, poručila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović govoreći o razgovorima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku prošlost, ali isto tako imaju i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i saradnje na jugoistoku Evrope, poručila je predsednica Hrvatske uverena da dve zemlje mogu da garade dobrosusedske odnose.

U intervjuu za riječki Novi list, Grabar Kitarović ističe da je tokom ovonedeljne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, po svim pitanjima, koja su prepoznata kao ključna i s jedne i s druge strane, ostvaren pomak.

"Predsednik Vučić i ja svesni smo naših razlika u pogledima i stavovima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli tokom izjava za medije u ponedeljak. No, isto tako, kao šefovi naših država, direktno birani od građana, svesni smo i naše odgovornosti, posebno prema mladim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima", rekla je Grabar Kitarović.

Uverena je, kaže, da Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusedske odnose, i to držeći se puta koji su obe države zajednički utrle Atinskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa.

Prošlost se ne sme zaboraviti 

Grabar Kitarović napominje da se prošlost neće i ne sme zaboraviti, ali i ukazuje da je vreme da se prošlost prepusti istoričarima.

"Kao političari i državnici želimo da idemo napred i gledamo u budućnost. Ključno je početi graditi razumevanje i poverenje, korak po korak, ma kako malim se on činio. Ako postignemo o takvom novom pristupu istinsko razumevanje, na svim odgovarajućim nivoima, onda sam uverena da nema problema koji ne možemo rešiti", ističe ona.

Kako upozorava, to se sigurno ne može dogoditi preko noći, ali je, naglašava, potrebno krenuti - makar i malim koracima.

"Ta nas je logika vodila i kada smo potpisali Subotičku deklaraciju u junu 2016. A nastavili smo je i našim razgovorima i dogovorenim pomacima tokom ovonedeljne posete predsednika Vučića. Po svim pitanjima koja smo prepoznali kao ključna i s jedne i s druge strane ostvaren je pomak. Očekujem da ćemo nastaviti tim putem", rekla je predsednica Hrvatske.

U komentaru na proteste u Zagrebu povodom dvodnevne Vučićeve posete, kaže da u tim protestima nisu učestvovale ni udovice hrvatskih veterana, ni hrvatski veterani, već "pojedinci s rubova politickog spektra koji ne prihvataju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uverenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj".

O nestalima 

Osvrnuvši se na rešavanje pitanja nestalih, kaže da je proces traženja nestalih došao do tačke kada se može dalje pokrenuti samo snažnom političkom voljom.

"Stoga sam u vezi s pitanjem nestalih, kao bitnog humanitarnog pitanja, s predsednikom Vučićem dogovorila naše lično zalaganje za ubrzanje rešavanja ovog pitanja", rekla je predsednica.

Kao veoma važan dogovor, istakla je da će naredne sedmice predsednik Vučić primiti predstavnike udruženja porodica nestalih hrvatskih veterana, a dogovoreno je, kaže, i da se predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov sledeće nedelje sastane s Vučićem radi razgovora o konkretnim pitanjima od interesa za hrvatsku manjinu.

Kako je Grabar Kitarović istakla, nakon više godina potpunog zastoja u rešavanju otvorenih pitanja, postignuti su bitni pomaci.

Hrvatska predsednika poručuje i da njena zemlja želi da podrži Srbiju u ostvarivanju perspektive ulaska u EU do 2025. godine, kako prenošenjem svog iskustva iz procesa pristupanja, tako i spremnošću za rešavanje otvorenih pitanja koje Srbija, kaže, pre toga mora zatvoriti kroz novi strateški pristup EU.

"Na kraju posete, predsednik Vučić pozvao me je u uzvratnu posetu. Ta poseta bi trebalo da donese daljnje pomake po svim ključnim pitanjima", zaključila je predsednica Hrvatske.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво