Udovice poručile Grabar Kitarović: Uvređene smo i povređene

Zagrebačko Udruženje udovica hrvatskih veterana iz Domovinskog rata uputilo je otvoreno pismo predsednici Kolindi Grabar Kitarović u kojem kažu da su "iznenađene i duboko povređene njenom izjavom o marginalnim grupama sa ruba političkog spektra".

Predsednica je, naime, tokom posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu, rekla da se ne sme dozvoliti da spoljnu politiku Hrvatske definišu "marginalne grupe", a udovice poručuju i da je time uvredila njih i sve veterane, te, kako navode, stradalnike rata, kao i sve one kojima su na srcu interesi Hrvatske.

Udovice, koje su zajedno sa veteranima prošlog rata protestovale na Markovom trgu prvog dana posete predsednika Vučića Zagrebu, kažu da o vređanju i govoru mržnje, narušavanju javnog reda o kojem je navodno govorila predsednica, nije bilo, već da je to bilo dostojanstveno i mirno okupljanje.

Uz napomenu da su o predsedniku Vučiću na tom skupu iznošene "nesporne činjenice", udovice u pismu kažu:

"Sramno je govoriti o nama kao o ljudima s ruba političkog spektra, o nama koji ne pripadamo ni jednom delu političkog spektra, naša jedina stranka je Hrvataka".

Zamerajući predsednici što ne govori o govoru mržnje koja dolazi iz, kako kažu Srbije, udovice predsednici Grabar Kitarović zameraju i to što nije uočila da se tu radi o "puzajućoj agresiji, o zloćudnoj pripremi nekog budućeg rata".

Predsednicu su u pismu optužili da krši Ustav jer deli građane na "rubne i elitne" i zapitali: "Ko je po vama elita, dezerteri, izdajnici nacionalih interesa, utajivači poreza, lažni humanitarci".

Udovice poručuju i da je neshvatljivo da, kako kažu, sa takvim prezirom govori o ljudima koji su joj omogućuli aktuelni status. 

"Vi ste vrhovni komandandant, a odrekli ste se svoje vojske, ovako se nisu odnosili prema svojoj vojsci ni oni koji su gubili ratove", navedeno je u pismu u kojem se ukazuje da je predsednica "duboko povredila i duboko produbila" njihove nezaceljene rane.

Udruženje od predsednice Kitarović očekuje, kažu, odgovornu i ozbiljnu politku kojoj će na prvom mestu biti hrvatski interesi.

Udovice su navele da čekaju tri godine da ih predsednica primi na Pantovčaku, ali da nakon ovog ne žele tamo da idu, te dodale da ih Kitarovićeva može posetiti u njihovim prostorijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи