Plakat sa mrtvačkom glavom na zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu

Na ulazu u Ambasadu Srbije u Sarajevu nepoznate osobe zalepile su plakat na kome je nacrtana mrtvačka glava, ispod koje piše "Četnici kostobacani". Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak ocenio je da je reč o umobolnom činu.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević rekao je da je do incidenta došlo juče između 17.30 i 18 sati, nakon čega je obaveštena policija koja je izvršila uviđaj i uzela plakat radi veštačenja, preneo je portal Fokus.

Vukićević smatra da su ovaj vrlo provokativan plakat i za danas u 11 sati najavljene demonstracije Bošnjačkog pokreta ispred zgrade Amabasade dva povezana događaja.

Istakao je da nema nijednog povoda za takve reakcije.

"Niti smo šta radili, niti preduzimali, ni Ambasada, niti država Srbija da bi se tako reagovalo", dodao je Vukićević.

Vukićević je ocenio da razlog može da bude današnja proslava državnog praznika (Sretenje) i da se na taj način pokaže raspoloženje jednog dela bošnjačke populacije koji ne želi dobre srpsko-bošnjačke odnose, koji želi incidente i ne želi normalizaciju odnosa između zemalja u regionu, pre svega između BiH i Srbije.

Najavio je da će Ambasada Srbije u Sarajevu podići mere bezbednosti, jer joj je to, kako je rekao, obaveza posle ovakvog incidenta i najavljenih demonstracija.

Danas se u Srbiji obeležava Dan državnosti – Sretenje, povodom čega će i Ambasada Srbije u BiH organizovati prijem.

U međuvremenu, manja grupa okupljena u udruženju Bošnjački pokret ispred zgrade Ambasade održala je protest zbog Deklaracije o očuvanju specijalnih veza RS i Srbije.

Dodik: Plakat i demonstracije najveća provokacija od završetka rata

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da su plakat i demonstracije ispred zgrade srpske ambasade na Dan državnosti Srbije najveća provokacija upućena Srbima od završetka rata do danas.

"Ova provokacija bez presedana samo je još jedan dokaz da Republika Srpska nema šta da traži u BiH, koja je postala neodrživa za srpski narod, koji svoju slobodu mora tražiti u drugoj formi, a nikako u BiH ukoliko želimo da izbegnemo uvrede, provokacije i da živimo bez problema", rekao je Dodik, prenele su agencije.

Prema njegovim rečima, sudbina srpskog naroda i Srpske je potpuno neizvesna i teško održiva u ovakvoj BiH jer trpe ogromnu štetu, atakuje se na njihovu slobodu, identitet, dostojanstvo i održivost.

Za to smo se mukotrpno izborili i to nećemo dozvoliti, poručio je Dodik.

Predsednik Srpske, koji je prisustvovao obeležavanju Dana državnosti u Orašcu, ocenio je da takve ratnohuškačke poruke iz Sarajeva koje su se danas čule ispred Ambasade Srbije, baš kada Srbija slavi svoju državnost, jasno govore ko remeti mir i stabilnost u BiH i regionu.

Sve to se dešava u vreme kada je Srbija, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, u više navrata do sada pružala ruku pomirenja sa željom da odnosi sa BiH budu u duhu stabilnosti, prijateljstva i uzajamnog razumevanja, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim rečima, poslednji događaji u Sarajevu govore da predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću u političkom Sarajevu, kako je rekao, nema ko da pruži ruku jer tamo očigledno nema iskrenih zagovornika mira, dobrosusedskih odnosa i stabilnosti.

Crnadak: Plakat na Ambasadi Srbije umobolan čin

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je postavljanje agresivnog plakata na Ambasadu Srbije u Sarajevu, na dan kada se obeležava jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, "umobolan čin" koji dolazi od onih koji bi voleli da Srbija i BiH, Srbi i Bošnjaci ostanu u večnom sukobu.

Upozorio je da ovo nije samo poruka za Srbiju, već i poruka za Srbe koji žive u Republici Srpskoj i BiH, zbog čega je pozvao sve nadležne institucije da što pre otkriju ko stoji iza tog incidenta.

"U svemu ovome moramo pobediti mi koji gledamo u budućnost i koji želimo da se Srbi i Bošnjaci, Srbija i BiH zajednički razvijaju jedni pored drugih, svom snagom napreduju i u reformama i ka EU, a ne da pobede oni koji žele strah i neizvesnost", poručio je Crnadak, prenele su agencije.

Najavio je da će biti prisutan na prijemu koji organizuje Ambasada Srbije povodom Dana državnosti i da će iste ove poruke preneti ambasadoru.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи