Grabar Kitarović o protestima: Moja savest je mirna

Ni na koji način nisam dovela u pitanje pravo na protest povodom posete Aleksandra Vučića, rekla je hrvatska predsednica dodajući da ima "puno razumevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja".

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se proteklih dana našla na udaru kritika zbog poziva i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odbacila je danas, kako je rekla, zlonamerna tumačenja njene izjave o protestima povodom te posete, te poručila da je njena savest mirna.

"Želim vrlo jasno i nedvosmisleno da odbacim zlonamerna tumačenja moje izjave o protestu povodom dolaska predsednika Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj. Ni na koji način nisam dovela u pitanje pravo na protest. Imam puno razumevanje za udovice poginulih i umrlih hrvatskih branitelja te za braniteljska udruženja koji su koristli svoje demokratsko pravo i izrazili svoj stav o dolasku predsednika Vučića", rekla je Grabar Kitarović za portal Direktno.

Objasnila je da je, kada je govorila o pojedincima s rubova političkog spektra, kojima se ne sme dopustiti da diktiraju državnu politiku, mislila na one pojedince s krajnje levice i desnice koji svojim istupima i ponašanjem čine nemerljivu štetu Republici Hrvatskoj.

"To nisu ni udovice hrvatskih branitelja ni hrvatski branitelji. Kao što sam se s predstavnicima 25 braniteljskih udruženja sastala uoči posete tako ću se s njima sastati i ovih dana kako bih ih upoznala s rezultatima razgovora, s posebnim naglaskom na otkrivanje sudbina naših nestalih branitelja i civila", navela je Grabar Kitarovićeva.

Rekla je i da će se rezultati posete tek videti.

"Moja savest je mirna. Sve što činim, činim u interesu hrvatskog naroda i države, a naš najveći interes je mir i stabilnost u ovom delu Evrope", jasna je bila Grabar Kitarovićeva, koju je, inače, predsednik Vučić pozvao u uzvratnu posetu Beogradu, što je ona prihvatila.

Hoće li predsednica Kolinda Grabar Kitarović ostati bez podrške veterana, osnovno je pitanje koje se postavlja nakon što je deo ratnih veterana koji su protestovali u ponedeljak protiv posete Vučića.

Veterani različito o Grabar Kitarovićevoj 

Prema pisanju Jutarnjeg lista Josip Đakić, HDZ-ov zastupnik i predsednik Hvidre, još je u ponedeljak uveče izjavio da će zbog te njene izjave o marginalnim grupa dobro razmisliti o daljnjoj podršci predsednici.

"Čuo sam da je predsednica izjavila da neće dozvoliti da marginalne grupe odlučuju o ključnim državnim pitanjima. Ne znam je li mislila i na mene. To ću je lično pitati. Duboko ćemo razmisliti o daljnjoj podršci predsednici", rekao je Đakić.

Ono što je sigurno i ovim protestom potvrđeno je da su veterani duboko podeljeni jer dok Đakić preti predsednici izostavljanjem podrške, Josip Klem za Jutarnji kaže da sve probleme treba rešavati – razgovorom.

"Podržavam svaki dijalog. Isto tako svaki građanin ima pravo na protest, no mi očekujemo od državnih čelnika da svaki problem, od govora mržnje do zveckanja oružjem, rešavaju dijalogom", rekao je Klem.

Situaciju oko "marginalne grupe" na Markovom trgu je komentarisao i Ante Deur, posebni savetnik za veterane predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koji smatra da je došlo do velikog nesporazuma.

"To je jedino logično objašnjenje jer to predsednica nikad ne bi rekla za pripadnike braniteljske populacije, njihove obitelji, udovice Domovinskog rata kao i one koji još traže svoje nestale. U celom svom mandatu predsednica posebno daje pažnju porodicama nestalih, kao i svim braniteljima, tako da ovakve izjave sigurno nisu bile namenjene njima", rekao je Deur.

Mali odziv na protestu 

Mali odziv na protestu indikativan je i za Pavla Miljevca, predsednika Hrvatskog generalskog zbora, koji nema dilemu zbog čega se na Markovom trgu okupilo samo oko 300 ljudi.

Kaže da je poznato da udruženja veterana jednim pozivom na ulicu mogu da izvedu hiljade ljudi.

"Neki od predstavnika udruženja bili su kod predsednice i kod savetnika Deura te je očito bilo reči o tome da se ne pridruže protestu. Nije dobro deliti branitelje. Izjava predsednica je blago rečeno nespretna posebno ako se zna da je u predizbornoj kampanji imala veliko razumevanje za tu populaciju", smatra Miljevac.

S druge strane za Predraga Matića, bivšeg ministra veterana u vladi SDP-a, zbog kojeg su i protestovali veterani u Savskoj 66, cela ova priča oko Vučića i protesta dobro je organizovani igrokaz po modelu "talasaj, ali nemoj previše".

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 15. feb 2018, 02:03)
Lazar [neregistrovani]

Svakako

Vucic i Kolinda rade na smiravanju tenzija izmedju dve drzave , to je ogroman plus

(sreda, 14. feb 2018, 23:45)
Orleanka [neregistrovani]

Komentar

Važni su mir i stabilnost! Prošlost se mora prevazići! Koliko je srpskih tek žrtava!

(sreda, 14. feb 2018, 22:59)
maki [neregistrovani]

saradnja

Predsednica Hrvatske je bila hrabra kada se usudila da pozove Vucica u posetu. Situacija u Hrvatskoj nije ni malo ruzicasta, netrpeljivost i mrznja, u pojedinim strukturama, prema Srbima ne prolaze. Losi odnosi i losa saradnja, predsednice drzave i predsednika Vlade, su ocigledni. Pored svega toga, susret Kolinde Grabar Kitarovic i Aleksandra Vucica, odrzan je u prijateljskoj atmosferi, pokrenuto je mnogo pitanja i za mnoga ce se potraziti resenja, na zadovoljstvo Srba i Hrvata.

(sreda, 14. feb 2018, 22:53)
anonymous [neregistrovani]

Okolnosti

Sve strane su povredjene emociono u tom ratu, necmo sada bas meriti koliko koja, ali zar ne bismo vise trebali da se posvetimo miru nego ratu, on je odavno prosao.

(sreda, 14. feb 2018, 22:34)
anonymous [neregistrovani]

Prijateljstvo

Kolinda kao domacin je odlican, poziv je bio u pravom trenutku.

(sreda, 14. feb 2018, 21:12)
Rade [neregistrovani]

saradnja

Polako ce i u Hratsoj sazreti svest da je potrebna saradnja da bi se napredovalo u buducnosti.

(sreda, 14. feb 2018, 20:00)
JOCA [neregistrovani]

Grabar Kitarovic o protwstima moja savest je mirna

Oni koji su zlonamerni po tom pitanju svakako da ne zele dobro ni Srbiji ni Hrvatskoj. Pravi drzavnici se dogovaraju i resavaju probleme, radi bolje buducnosti za svoj narod.

(sreda, 14. feb 2018, 19:00)
Miroslav [neregistrovani]

zatočeništvo

Kolinda je napravila pravi potez što je Vučića pozvala u posetu Zagrebu. Sada je napadaju ekstremisti i sa leva i sa desna, jer su ljubomorni na njen nesumljiv politički uspreh. Mislim da jedošlo vreme za neke nove vetrove u politici susedne zemlje. Toga su svesni i ekstremisti koji bi hteli da drže i dalje hrvatski narod u svom politčkom "zatočeništvu".

(sreda, 14. feb 2018, 18:55)
Nikola [neregistrovani]

Грабар Китаровић о протестима: Моја савест је мирна

Kolinda je postupila ispravno, jer ova je poseta bila i pravovremena i veoma važna. Nadamo se boljoj saradnji Srbije i Hrvatske.

(sreda, 14. feb 2018, 18:48)
Mita [neregistrovani]

Kolinda postupila ispravno

Kolinda postupila ispravno, kao pravi odmacin i nema cega da se stidi.