Saopštenje hrvatske vlade o sastanku Vučića i Plenkovića

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom sastanka da pregovore o Sporazumu o ratnoj odšteti treba obnoviti, kao i da je potrebno intenzivirati saradnju o pitanju nestalih, ističe se u saopštenju Vlade Hrvatske posle sastanka.

Kako se navodi, Plenković je ocenio da je potrebno obnoviti pregovore radi sklapanja Sporazuma o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Dogovoreno je i da se rad na tim pitanjima nastavi kroz rad koordinatora za otvorena pitanja, s ciljem uspostavljanja posebne radne grupe, kao i da se međudržavna komisija za granice, čiji je rad prestao 2011. godine, ponovno sastane do kraja marta, kako bi se nastavili neposredni pregovori dve strane.

Neke od tema razgovora bile su i političke i privredne teme, infrastrukturni projekti, saobraćajno povezivanje, sa naglaskom na modernizaciji železničke pruge Zagreb–Vinkovci–Beograd.

Tokom sastanka, Plenković je istakao da su politički predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj deo parlamentarne većine i da imaju ustavom zagarantovan broj predstavnika u Hrvatskom saboru, i podsetio da su i pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zagarantovana sva prava koja proizlaze iz bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina.

U saopštenju se navodi i da je na sastanku dogovoren nastavak saradnje ministarstava unutrašnjih poslova oko pitanja migracija.

broj komentara 17 pošalji komentar
(utorak, 13. feb 2018, 08:30)
anonymous [neregistrovani]

vvvvvv

Očito su Kolinda i Plenković u raskoraku. Plenković je ispao potpuni politički amater.

(utorak, 13. feb 2018, 07:53)
anonymous [neregistrovani]

hrvatska

Kao sto je vucic rekao, sve ce se dogovorom resiti

(utorak, 13. feb 2018, 07:50)
Maki [neregistrovani]

Hrvatska

Za razliku od nekih, recimo Plenkovića Vučić je pokazao da je za mir i stabilnost regiona i za dobrosusedske odnose sa Hrvatskom.

(utorak, 13. feb 2018, 00:48)
anonymous [neregistrovani]

zika

Nastavkom saradje i dijaloga moze doci do resenja problema. Postoje mnoga delikatna i bolna pitanje za obe strane sa kojima se moramo suociti i ici napred u buducnost.

(utorak, 13. feb 2018, 00:29)
maki [neregistrovani]

dijalog

Sva otvorena pitanja, koja predstavljaju problem vec decenijama, treba da budu na dnevnom redu u nekim narednim razgovorima. Bice tesko i, verovatno, sporo, ali i najmanji pomak, predstavljace uspeh.

(utorak, 13. feb 2018, 00:20)
ana [neregistrovani]

pocetak

Kako god bilo, sada ici ce na bolje. Ovo je novi pocetak za nas.

(utorak, 13. feb 2018, 00:10)
Gogi [neregistrovani]

Prioriteti

Ne bismo sigurno pogazili dostojanstvo i cast i dosli ako nismo stvarno reseni da poboljsamo odnose i donesemo resenje koje ce nam oboma pomoci u daljoj buducnosti.

(ponedeljak, 12. feb 2018, 22:36)
Pavle [neregistrovani]

Саопштење хрватске владе о састанку Вучића и Пленковића

Bez konstruktivnog razgovora , nema ni konstruktivnog dogovora .

(ponedeljak, 12. feb 2018, 22:35)
Nikola [neregistrovani]

Zajedno

To su dva pitanja na kojima treba zajedno raditi. Da bi se to rešilo potrebno je samo malo dobre volje, sa naše strane znam da ona neće faliti, a nadam se da neće ni sa njihove.

(ponedeljak, 12. feb 2018, 22:12)
Miro [neregistrovani]

Bolje

Za razliku od Plenkovića Vučić je pokazao da je za mir i stabilnost regiona i za dobrosusedske odnose sa Hrvatskom.