Vučić i Grabar Kitarovićeva u Mitropoliji u Zagrebu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zajedno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović posetio Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, gde su razgovarali sa polaznicima Akademije Srpskog narodnog veća, i predstavljen im je projekat "Budućnost Srba u Hrvatskoj".

Dvoje predsednika dočekali su mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije i profesor Dejan Jović.

Skupu je prisustvovalo dosta mladih Srba, polaznika Akademije, koji su srdačno pozdravili predsednika Vučića i slikali se sa njim i mitropolitom Porfirijem.

Mitropolit Porfirije je na početku razgovora Vučiću i kolegi Grabar Kitarović poručio da je oduševljen rečima koje su uputili tokom dana, rečima odgovornosti i brige za normalne odnose između dve zemlje.

Predsedniku Vučiću rekao je da njegova poseta predstavlja ohrabrenje za srpski narod u Hrvatskoj.

"Velika radost je za nas Srbe što vas imamo u ovom gradu i pod ovim krovom, gledajući sva zbivanja danas", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska su oduvek upućene jedna na druge, ali su nažalost vremena bila takva "da smo se udaljili".

Kako je rekao, iskorak Kolinde Grabar Kitarović da pozove Vučića u posetu i Vučićev hrabar i odgovoran korak da dođe predstavlja poziv na mir.

"Predsedniče, hvala što ste došli, poseta je ohrabrenje za naš narod ovde", rekao je Porfirije.

Kako je istakao, osnovni utisak je, a to, kako je rekao, zna iz ličnog iskustva, da je srpski narod uplašen i da živi u nekoj vrsti apatije i odustajanja od samog sebe.

"Vaš dolazak je ohrabrenje", zaključio je Porfirije.

Mitropolih Porfirije rekao je za RTS da je možda važnije od svega prisustvo i dolazak predsednika Vučiću u Hrvatsku jer je, kaže, dolazak svojevrsno ohrabrenje Srbima koji žive u Hrvatskoj, a imaju problem sa identitetom.

"Mnogo naših Srba, ima objektivnih i subjektivnih razloga, osećaju duboki strah, zatvaraju se, pasivni su, beže u sebe i to se produbljuje kad ne postoji komunikacija između država Srbije i Hrvatske, a naročito se produbljuje kada se razmenjuju oštre reči. Tada Srbi još više ulaze u sebe i povlače se", smatra mitropolit Porfirije.

Jović kao moderator razgovora, objasnio je predsednicima da će imati priliku da razgovaraju sa grupom od 15 polaznika Akademije, koji su se u svojim esejima bavili šta se može napraviti u narednih 10 godina.

Vučiću i Grabar Kitarović predstavljen je i izveštaj šta su oni pisali u svojim radovima.

Preostali deo sastanka predasednika i polaznika odvija se iza zatvorenih vrata.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво