Štrajk policije u Sloveniji, traže povećanje plate od 220 evra

Policajci i ostali zaposleni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije počeli su štrajk, zahtevajući povećanje plata od oko 15 odsto, što je prvi u talasu štrajkova u javnom sektoru koji su najavljeni za ovu nedelju kako bi se pojačao pritisak na vladu.

Štrajk policajaca će trajati sve dok se njihovi zahtevi ne ispune, saopštio je predsednik Sindikata policije Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič.

Uroševič je Rojtersu rekao da su policajci potcenjeni i da zaslužuju više s obzirom na svoje radne sate.

"Prosečna mesecna bruto plata policajaca iznosi oko 1.400 evra, a mi tražimo da ona bude povećana za oko 200 do 220 evra", istakao je on.

Najavljeno je učešće oko 9.000 zaposlenih, a okupljanje štrajkača ispred zgrade slovenačke vlade počelo je u 10.30 sati, prenela je ranije danas agencija STA.

Rojters javlja da se oko 200 policajaca nakratko danas okupilo ispred zgrade vlade, duvajući u pištaljke i držeći crtež s likom premijera Mira Cerara na kojem je on prikazan sa rukama na ušima.

Uroševič je rekao da će danas policija obavljati svoj posao kako bi se sprečile radnje koje mogu da ugroze ljudske živote, zdravlje ili imovinu.

Ova akcija je organizovana manje od tri sedmice nakon što je oko 30.000 državnih službenika održalo jednodnevni štrajk, tražeći veće plate u trenutku kada zemlja ostvaruje snažan privredni rast.

Poslednji štrajk policije bio je u novembru 2015. godine i junu 2016, a završeni su povećanjem plata policajcima.

Međutim, policajci kažu da vlada nije ispunila sve svoje obaveze koje su dogovorene.

Zdravstveni i radnici u socijalnim službama najavili su dvočasovni štrajk u utorak, a zaposleni u obrazovanju saopštili su da će protest održati u sredu, navela je slovenačka agencija.

Slovenačka vlada levog centra saopštila je da većina zahteva za povećanja plate nije prihvatljiva jer nije opravdana produktivnošću, upozorivši da bi takvi zahtevi mogli da ugroze fiskalnu konsolidaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво