Protesti u Zagrebu zbog posete Vučića, jedna osoba privedena

Zagrebačka policija saopštila je da je jedna osoba uhapšena na protestu protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Trgu bana Jelačića u Zagrebu zbog "neprimerenog transparenta". Posle protesta na Trgu bana Jelačića stotinak demonstranata "premestilo" se na prilaz Markovom trgu, gde policija brani pristup.

S protesta na centralnom gradskom trgu okupljeni su poručili Vučiću da nije dobro došao u Hrvatsku i povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo pozivom koji mu je upućen, kao i zabranom protesta na Trgu sv. Marka.

Neki učesnici nosili su crne jakne, na kojima, na leđima piše "HOS za dom spremni", a pevali su "Hrvatska mati, nemoj tugovati...", te parafraziraju "Vučiću, je l' ti žao, četri rata si izgubio...".

Na Trgu Bana Jelačića bila je istaknuta i jedna zastava sa ustaškim natpisom "za dom spremni". 

Bilo je transparenata, poput "Vukovar-Srebrenica", i "Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće".

Par desetina demonstranata okupio se i u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici.

Policija je ranije u ponedeljak izvestila da je uoči Vučićeva dolaska, "na osnovu bezbednosne procene vezane za sprovođenja posebnih mera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata", privremeno ograničila pristup protestanata Markovu trgu.

"S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na učesnike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju", saopštila je zagrebačka policija.

Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na osnovu Zakona o policijskim poslovima i ovlašćenjima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može "privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво