Picula: Nije korektno vezati Crnu Goru za Srbiju

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula tvrdi da "Crna Gora ima razloga da bude nezadovoljna vremenskim okvirom ulaska u Evropsku uniju, jer je najduže u procesu pregovora i najviše je uradila u regionu" i ocenjuje da "Beograd očigledno ima na svojoj strani uticajne članice (EU)".

Tonino Picula za podgorički list Pobjeda podseća da je komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han rekao da Unija zagovara princip regate, ali po Piculinom mišljenju "vezati Crnu Goru za Srbiju nije korektno", prenosi RTCG.

"Beograd očigledno ima na svojoj strani uticajne članice, a mora mu se dati EU perspektiva kako ne bi podlegao drugim uticajima. Sa tim se treba znati nositi", smatra Picula.

Prema njegovim reečima, "ne bi bilo dobro da ta doza nezadovoljstva omete Podgoricu u reformama budući da dobro pregovara i možda može uspehom pregovora da omogući reviziju ovog plana".

Picula, komentarišući usvojenu Strategiju proširenja koju je spremila Evropska komisija, kaže da je "dokument pravljen dva po dva, Crna Gora i Srbija, Makedonija i Albanija, BiH i Kosovo".

"Tačno je da Crna Gora i Srbija pregovaraju, a neke zemlje nemaju ni status kandidata, ove dve u sredini nemaju ni datum početka pregovora. I tačno je da je to dokument koji je razočarao sve pomalo", tvrdi Picula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара