Han u Crnoj Gori: Brzina zavisi od rezultata

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji boravi u poseti Crnoj Gori, poručio je da ta zemlja može do 2025. godine da postane članica EU, ali da do tada mora da ostvari rezultate u oblasti vladavine prava.

Han je, u obraćanju članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, naglasio da dužina pregovora zavisi od rezultata reformi i primene vladavine prava, prenosi RTCG.

Han, koji u Podgorici boravi nakon što je objavljena Stategija proširenja EU na Zapadni Balkan, rekao je da ta strategija definiše put kako bi se Crna Gora mogla pripremiti da postane članica do 2025. godine.

Naglasio je da Crna Gora sada ima jedinstvenu priliku da iskoristi tu perspektivu.

"Da budemo jasni, ova perspektiva je izuzetno ambiciozna. Da li ćete to ostvariti, zavisiće u potpunosti od objektivnih zasluga i ostvarenih rezultata. Naša strategija daje ovom parlamentu i civilnom društvu u Crnoj Gori mogućnost da izvrše pozitivan pritisak na Vladu da ostvari napredak u određenim oblastima", poručio je Han poslanicima crnogorskog parlamenta.

Komesar je naglasio da crnogorski lideri moraju da preuzmu odgovornost da, na odlučan način, realizuju evropsku perspektivu.

Upozorio je da mora da postoji nulta tolerancija za korupciju i organizovani kriminal, pranje novca i trgovinu ljudima.

"Ne sme biti mešanja u slobodu medija i izražavanja", rekao je Han.

Han se u Podgorici sastao i sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Posle sastanka, poručio je da bojkot nije demokratski način rešavanja problema i da će EU nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori.

Pozvao je opozicione partije da se vrate u parlament i istakao da je neophodno poboljšanje slobode medija.

Han je u Crnu Goru otputovao nakon posete Srbiji.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 10. feb 2018, 07:41)
Gej Srbin [neregistrovani]

Granice

A mora li i CG da regulise granice (sa HR, BiH, Kosovom*) pre nego sto pristupi EU, ili to samo Srbija mora?