Hercegovački beli luk priprema pasoš za Evropu

Saransak iz Ljubinja u Hercegovini je među pet najboljih u svetu. Zato ubrzano priprema i pasoš za Evropu. Polako potiskuje i duvan koji je bio primarna kultura tog kraja. A šta je saransak i zašto je baš u Ljubinju počela da radi jedina fabrika za njegovu preradu na Balkanu, proveravala je ekipa RTS-a.

Fasade od saransaka – belog luka, gotovo su na svakoj kući u Ljubinju. A da bi bio na zidu i na tezgi, prvo mora da bude u zemlji.

Jovo Popović već 15 godina na 15 ari, svakog februara sadi pradedovo seme belog luka. Najteže je odvojiti čenove pre sadnje.

"To ti je ovako – otkineš, ali ovo je tvrdo i treba da imaš seljačke ruke, to ne bi mogla gospoda raditi", rekao je Popović.

Sadnja mu se, kaže, isplati.

"Ovo je najbolja vrsta, samo treba radne snage dosta. Ja sam imao dve ćerke, dok nisu završile fakultet, dok su bile kod kuće, ja nisam imao nikakav problem. Sad su obe u Banjaluci, rade, pa to ne mogu. I ja sam njih, verovali ili ne, od ovoga sve školovao, dva fakulteta", rekao je ovaj poljoprivrednik iz Ljubinja.

U poznatom duvanskom kraju, sve je više površina pod belim lukom. Pojedine porodice u sezoni proizvedu i do pet tona tog povrća.

Beli luk prodaju i ispred kuće. Kupaca, kažu, ima.

"Ja ovde pred kućom sve prodam. Može da se zaradi i to fina plata", rekla je Blaženka Piljević.

Beli luk jede i to ne samo ona.

"Obavezno, to je obavezno. Samo dve čeme (dva čena) belog luka i nema gripe", savetuje jedan meštanin.

Traže ga i u EU

Venci su okačeni i u jedinoj fabrici za preradu belog luka na Balkanu. U ovoj komori trenutno je 6,5 tona ovog čuvenog povrća, i to sve sa ljubinjskih njiva.

Paste, marinade, kiseli beli luk izvozi se u Srbiju, Crnu Goru, a traže ga i zemlje Evropske unije. Ovde proizvode i "saransak za grad".

"To sam čula od kolege ovde, pitao ga je komšija da li proizvodimo saransak za grad. Kakav saransak za grad, prvi put čujemo za to. Pa onaj saransak kada ga pojedeš pa posle možeš da izađeš u grad i da se ne osetiš", kaže kroz smeh Vanja Milošević Đogo, tehnolog fabrike "Farmavit".

Taj beli luk je, dodaje, jedan od pet, po nomenklaturi, najboljih na svetu.

"U Tirani je pre nekoliko meseci dokazano da je ovaj beli luk po nutritivnim vrednostima kvalitetniji od najskupljeg belog luka koji se prodaje u Francuskoj i to po ceni od 45 evra za kilogram", kaže Milošević Đogova.

Beli luk u Ljubinju nije samo dobar izvor zarade, već i povod za šalu.

"Ko ima ženu ili muža, najede se belog luka i legne i pokrije po glavi, ako mu pobegne iz kreveta – nije verna, a ako mu ostane do ujutru – znači da ga voli, voli ga ako smrdi od belog luka", šali se poljoprivrednik Jovo Lečić.

Od Jove smo naučili kako se sadi ovaj luk. Prvo se odvoji svaki čen, okrene ka gore, a zatim se utisne u zemlju na 10 do 15 centimetara rastojanja. Najbolje je to uraditi do početka marta da bi rod bio dobar.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 11. feb 2018, 05:19)
anonymous [neregistrovani]

Mislim

Prestonica belog luka je u mestu koje se zove Gilroy, California mozda 30 milja od San Jose-a Silicon Valley. Milo mi je chuti da i Ljubovija pretenduje na veci polozaj. Beli luk je velika tajna zdravlja, ali je tesko sacuvati tu tajnu.

(subota, 10. feb 2018, 07:06)
anonymous [neregistrovani]

Otpad

Zivim u Danskoj na granici sa Njemackom tako da kupujemo bjeli luk u obe zemlje.
Cista katastrofa nije ni za kuvanje a ni za vampire.
To su neki uvozni kineski u EU.
Volio bih da se nas luk plasira na EU trziste....

(subota, 10. feb 2018, 06:02)
Kole [neregistrovani]

Smesno

Belom luku u Srbiji odzvonilo. Prvo jedemo kineski a sad i ovaj se reklamira. Sto ne pitate gde je nas beli luk i sto ga poljoprivrednici ne gaje. To da stavite u emisiju o poljoprivredi a ne u Dnevniku.

(subota, 10. feb 2018, 00:38)
anonymous [neregistrovani]

izvinite u North America. ..

Ovdje je veliko trziste i uvoze ga iz Kine...moze se naci u boljim supermarketima iz Spanije i Mexika. ...

(petak, 09. feb 2018, 21:12)
anonymous [neregistrovani]

Najljepsa vijest os regiona

Ovo je najljepsa vijest na ovom portalu iz Regiona. Nije politicki vezana a ima i sale u snimku. Jos ovakvih vijesti zelimo iz Regiona.