Uoči Vučićeve posete Hrvatskoj, "bura" se ne stišava

Uprkos pozivu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se zaustavi "verbalni rat" na liniji Zagreb–Beograd, uoči prve zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Hrvatskoj se ne stišava bura izazvana najavom te posete.

Dolazak Vučića – svakodevna je tema u medijima, ali i parlamentu i Vladi, a prećutana je samo u govoru premijera Andreja Plenkovića u utorak u Evropskom parlamentu u Strazburu.

I dok udovice hrvatskih veterana i udruženja veterana pripremaju protest zbog posete predsednika Vučića, hrvatski parlamentarci su složni u jednom – da je dijalog između dve države nužan da bi se rešili problemi.

Opozicija, međutim, ne veruje da će nakon posete predsednika Vučića doći do bilo kakvih pomaka u odnosima dve države.

Neki poslanici najuticajnije HDZ, čiji je premijer Plenković predsednik, poput Miljana Brkića, ministar odbrane Damir Krstičević i neki iz opozicije smatraju da Vučić neizostavno treba da se izvini za govor u Glini, 1995. godine.

Gotovo svi elektronski mediji na svojim portalima objavili su taj, za njih sporni govor u Glini, a poneki ne propuštaju priliku da Vučića nazivaju četnikom.

Bivši generalni sekretar te stranke Domagoj Ivan Milošević, ne osvrćući se na zahteve za izvinjenje srpskog predsednika, akcenat stavlja na privrednu saradnju.

Za portal Net rekao je da su "hrvatsko-srpski odnosi jako opterećeni posledicama agresije na Hrvatsku, ali čuvati i voleti svoje ne može i ne sme isključiti saradnju sa susedima".

"Sa svim susedima treba razgovarati, a posebno sa Srbijom, u koju su hrvatski privrednici uložili milijarde kuna, što je važno za tržište", kaže Milošević i dodaje da je "Hrvatska lider Zapadnog Balkana i tu poziciju mora zadržati i na privrednom i na političkom planu".

Poslanik HDZ-a Josip Đakić potvrdio je danas u Saboru da će Zajednica županijskih udruženja i članova hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDR) podržati proteste povodom najavljene Vučićeve posete.

Protest će, kazao je, biti organizovan jer srpske vlasti nisu ispunile kriterijume i merila koja su sa Srbijom dogovorena u pretpristupnim pregovorima Srbije i EU.

"Neophodni dobri odnosi" 

Iz najuticajnije opozicione SDP ističu da su neophodni dobri odnosi Hrvatske i Srbije, ali i svih zemalja u regionu, te samim tim i dijalog.

"Ipak, kažu da je teško reći da je ovo baš najbolje vreme za Vučićev dolazak s obzirom na atmosferu koja vlada. Izjave ni sa jedne strane ne ohrabruju i s obzirom na njih, bilo kakav pomak u rešavanju spornih pitanja gotovo da je nemoguć", kaže Domagoj Hajduković. 

Na konstataciju da je njegov kolega Bojan Glavašević izjavio da mu je Vučićev dolazak "apsolutno neprihvatljiv", te da je neophodno da se izvini, Hajduković kaže da je to stav na koji Glavašević ima pravo, ali i da Vučićevo izvinjenje ne bi bilo naodmet.

"Vučić bi trebalo da se izvini lično zbog uloge u ratu koju je imao i to izvinjenje ne bi trebalo da bude formalno, već iskreno", smatra Hajduković.

Izvinjenje bi, kako se navodi, rado čuli i u opozicionom Živom zidu, zbog Vučićevih izjava, ali i zbog, kako kažu, politike Srbije koja se ne ograđuje od četništva čija ikonografija je neretko viđena u poslednje vreme i u Srbiji, ali i Hrvatskoj.

I oni kao i SDP smatraju da nekih posebnih pomaka u razgovorima neće biti. U toj stranci smatraju i da cela situacija u vezi sa pozivanjem Vučića ukazuje na nekoordinaciju "između dva brda, Banskih dvora i Pantovčaka", jer vidljivo je, kaže Hajduković, da između predsednice i premijera o tome nije bilo konsultacija.

"Mislim da se ništa neće promeniti dok su ove garniture na vlasti, jer su zakopane u istoriji. Mnogo je otvorenih pitanja, od pitanja nestalih, sukcesije, povratka arhivske građe", rekao je poslanik Branimir Bunjac iz Živog zida.

Smatra da se tom posetom srpskog predsednika skreće pažnja od bitnijih tema kao što je, na primer, "Agrokor".

Prema rečima Bunjca, u Živom zidu ne misle da tim povodom ima neslaganja predsednice i premijera, već da je reč o nekoj vrsti kampanje u koju je Kolinda Grabar Kitarović već krenula.

"Ona je aktivna, meša se u sve i u ono što joj nije u nadležnosti i ne verujem da zbog ovoga neće biti kandidatkinja za predsednicu svoje dosadašnje stranke", zaključio je Bunjac.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво