"Asker akademija" u BiH, deca u simulaciji vojne obuke

Video-snimci maloletnika koji u BiH uz predavače simuliraju vojnu obuku obišli su region. Pažnju je privukla i činjenica da je u upravnom odboru "Asker akademije", u blizini Doboja, Naser Orić. U RS upozoravaju da iza svega stoje vehabije i bivši pripadnici odreda "El mudžahid". Organizatori tvrde da je reč o takozvanom adrenalinskom kampu, a ne o vojnoj obuci.

Istraga pokazuje da ima indicija da su iza svega nečasne namere i zloupotreba dece, rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić i upozorio da je zbog pojave paravojnih formacija u toj zemlji u poslednje vreme ugrožena bezbednost građana Bosne i Hercegovine.

U staroj turskoj vojsci reč asker označavala je vojnika. Na video-snimcima koji su objavljeni na internetu ta reč okuplja decu koja uz predavače simuliraju vojnu obuku, savladavaju fizičke prepreke i borilačke veštine.

U sportsko-rekreativnom centru koji iznajmljuje prostor niko ne želi pred kamere.

Oni sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala ističu da su iz "Asker akademije" iznajmljivali prostor kao i svi ostali. Ko su oni, kažu, neka nadležni utvrde.

Građani kažu da izgled ljudi koji su obučavali nije iz tradicionalne bosanske kulture i da se vidi "da je to nešto dovedeno".

Stručnjaci u Republici Srpskoj, osim sadržaja video-snimka, razlog za hitno reagovanje vide i u imenima onih koji stoje iza takvih organizacija.

Dekan Fakulteta bezbednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić navodi da su to Nermin Ćuprija i Bilal Dervišić, obojica poznati široj bosanskohercegovačkoj javnosti.

"Dervišić je bio u El Mudžahidu, bio je privođen u sklopu jedne policijske akcije i ono što posebno zabrinjava jeste otkud Naser Orić u upravnom odboru 'Askera'", napominje Ćeranić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović smatra da bi obaveštajna i druge službe to morale hitno da provere "u roku od 24 do 48 časova".

Nermin Ćuprija, koga i Ćeranić navodi kao jednog od vođa "Askera", u telefonskom razgovoru tvrdi da je reč o sportskom klubu sa 50 odraslih članova i oko sto dece uzrasta od pet do 15 godina.

Ćuprija kaže da je to bio "običan izlet sa decom u adrenalin-parku" i da je "napravljen medijski šok".

Stručnjaci za bezbednost iz Srpske kažu da je "Asker akademija" daleko od dečje igre i pitaju zašto bi se deca iz sportskog kluba slikala sa zastavom Islamske države.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи