Mektić: Nisam upoznat sa aktivnostima "Askera"

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić tvrdi da nije upoznat sa aktivnostima organizacije "Asker", koja vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku dece u BiH.

"Nisam upoznat o aktivnostima te organizacije, niti sam video sporni snimak "Askera" na Jutjubu. Nemam informacija o tome u ovom momentu, tako da ne mogu dati neke posebne komentare", rekao je Mektić.

Jedino što, kako se navodi, nedostaje kompletnom treningu je oružje.

Mektić kaže da je nemoguće sakriti takvu pojavu ukoliko postoji, te najavio da će nadležni organi ispitati sve činjenice, kao i ko stoji iza svega toga i da li to izlazi iz zakonskih okvira.

Ponovio je da je protiv bilo kakvih vrsta nerazumnih, ekstremnih i nacionalističkih poruka i aktivnosti.

Ističe da je zloupotreba dece u bilo koje nelegalne svrhe strogo zabranjena i da mora biti adekvatno sankcionisana, preneo je RTRS.

Krajem januara, naime, na Jutjubu je objavljen snimak u kojem vehabijska organizacija "Asker" vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku dece uzrasta od devet do 17 godina, piše Dnevnik.ba.

Na snimku se vidi kako vehabije dečacima daju časove iz islama i izvode na otvoren prostor gde imaju vežbe identične vojničkoj obuci.

Da se radi o vojničkom uvežbavanju ukzuje i logo nevladinog udruženja "Askeri", koji ima oblik sablje.

Čitav program "zimskog kampa" osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dečake uče borilačkim veštinama.

Ali i bez oružja, činjenica da dečake postrojavaju u vojne formacije, problematična je s više aspekata, piše portal Dnevnik.ba.

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sedište u Sarajevu, a u njoj se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.

Nije poznato da li imaju ovlašćenja da vode decu na bilo kakve obuke ili provode vreme s njima, kao što nije poznato da li roditelji znaju u kakvu vrstu "zimskog kampa" njihova deca idu.

S obzirom na to da su snimak postavili sami organizatori "zimskog kampa", jasno je da svoje aktivnosti uopše ne kriju, odnosno da se osećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloletnika nesmetano sprovode.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво