Atina i Skoplje posvećeni rešavanju spora uprkos protestu

Vlade Makedonije i Grčke uložiće dalje napore i ostaće posvećene rešavanju dugogodišnjeg spora u vezi sa novim imenom Makedonije, uprkos protivljenjima nekih desničarskih krugova u Grčkoj i posle masovnog protesta održanog u nedelju u Atini.

Makedonska vlada, javljaju mediji u Skoplju, zatražila je dostojanstveno rešavanje otvorenih pitanja s Grčkom.

"Vlada je posvećena izgradnji poverenja sa Vladom Grčke, sa jasnim ciljem dostojanstvenog rešavanja otvorenih pitanja između dve susedne evropske zemlje", prenela je agencija MINA iz Atine.

Potpredsednik vlade za evropske poslove Bujar Osmani je komentarisao proteste u Atini rekavši da su oni deo javnog procesa, ali da to ne bi trebalo da utiče na razgovore o rešenju pitanja imena.

Kabinet premijera Alekisa Ciprasa je saopštio da je većina grčkih građana protest u Atini pratila na televiziji i da važna spoljnopolitička pitanja zemlje ne bi trebalo da se suočavaju sa netrpeljivošću i netolerancijom.

"Grčka vlada ne namerava da promeni svoju spoljnu politiku. Spoljna politika se ne sprovodi sa mitinzima, a vladin plan ostaje na snazi", rekao je zvaničnik iz Ciprasove vlade, preneli su mediji.

I ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas je rekao da demonstracije neće promeniti tok grčke spoljne politike, a posebno rešenje pitanja imena Makedonije.

Rezolucija nakon protesta

Koalicioni partner u grčkoj vladi i ministar odbrane Panos Kamenos, koji je od prvog trenutka podržao protest, smatra da je "okupljanje pokazalo dušu Grka".

Protest za "odbranu imena Makedonije" završen je čitanjem rezolucije, u kojoj organizatori traže od vlade da isključi svaku mogućnost da se u novom imenu severnog suseda nađe naziv Makedonija.

Rezoluciju su organizatori predali grčkom predsedniku, Prokopisu Pavlopoulosu.

On je juče rekao da je preduslov za pridruživanje NATO-u i EU rešenje imena na način koji bi isključio svaku mogućnost iredentizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво