Veliki protest u Atini; Teodorakis: Ne damo ime Makedonija

U centru grčke prestonice održan je protest protiv predloga kompromisa o imenu Makedonije, što zagovara vlada premijera Aleksisa Ciprasa. Slavni kompozitor Mikis Teodorakis poručio je grčkoj vladi da je, ako misli da potpiše ime koje sadrži reč Makedonija, u obavezi da za to prvo pita grčki narod.

Više stotina hiljada demonstranata iz svih delova Grčke protestovalo je na trgu Sintagma. Organizatori su  ranije naveli da očekuju čak milion ljudi na ulicama. Prema procenama policije, na centralnom gradskom trgu bilo je oko 140.000 ljudi.

Učesnici protesta uzvikivali su "Ruke dalje od Makedonije", "Makedonija pripada Grčkoj, noseći zastave grčke i zastave sunca iz Vergine – simbol antičke grčke Makedonije, a velika grčka zastava bila je okačena i na veliki kran na trgu, gde se protest održao.

Bivši grčki premijer Antonis Samaras podržao je demonstracije, istakavši da će ovo biti "veliki dan za zemlju".

Jedan od glavnih govornika bio je grčki kompozitor Mikis Teodorakis koji je poručio okupljenima da ne smeju da odustanu od svog zahteva.

"U teškim vremenima za našu domovinu, pozvani smo da se suočimo sa ovim problemima zajedno, kao nikada ranije", rekao je slavni grčki kompozitor, prenosi Katimerini.

Poručio je grčkoj vladi da je, ako misli da potpiše ime koje sadrži reč Makedonija, u obavezi da za to prvo pita grčki narod.

Istakao je da su se pojavili pokušaji da se Grci ubede da su Makedonci direktni potomci Filipa i Aleksandra Velikog.

"Svojom kolosalnom propagandom uspeli su da ubede veliki broj država, a potpomognuti su i pojedinim Grcima koji nisu pokušali da ponište čudno falsifikovanje istorije u očima stranaca", rekao je Teodorakis.

Prema njegovim rečima, Grčka mora da bude oprezna u odbrani svog nacionalnog integriteta, jer postoje međunarodne snage koje žele "salamizaciju Balkana".

Ponovio je svoju raniju ocenu da je nakon Jugoslavije, sledeći korak Grčka.

"Tamni oblaci koji se nadvijaju nad nama postaju sve vidljiviji. Kada nisu postigli glavni cilj, oni sada traže članstvo u NATO-u i EU kako bi nam sutra pretili sa jače pozicije. Bićemo krivi za našu sudbinu ukoliko to dopustimo", rekao je Teodorakis.

Istovremeno sa protestom u Atini, organizovavan je i kontramiting levičarskih grupa na svega kilometar rastojanja od glavnog protesta. 

Protesti su održani nakon što je posrednik u pregovorima o sporu oko imena Makedonije, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Metju Nimic, posetio Atinu i Skoplje, gde je sa zvaničnicima razgovarao o mogućnostima rešenja 25-godišnjeg spora.

Prema saznanjima medija, u pitanju je pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu prošlog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво