Zaev: Rešenje novog imena u junu

Premijer Zoran Zaev očekuje da će u junu biti rešen četvrt veka dug spor sa Grčkom oko imena Makedonije, kako bi već na samitu NATO, 11. i 12. jula bio aktiviran poziv za članstvo te države u Alijansi.

Zaev je u izjavi za bugarsku TV Nova rekao da će o mogućem rešenju novog imena Makedonije biti odlučivano na referendumu.

"Referendum bi trebalo da bude dodatna garancija za naše prijatelje iz Republike Grčke jer će to definitivno ukloniti sve sumnje, a građani će odlučiti. Uveren sam da su Makedonci spremni za to. Mi smo još u pregovorima i nadam se da će rešenje očuvati dostojanstvo građana Grčke i Republike Makedonije", rekao je Zaev.

Dodaje da "zajedno sa južnim susedima, Grčkom, pokušavaju da otvore unutrašnju debatu i pronađu rešenje prihvatljivo za obe strane".

"Nadam se da ćemo doći do rešenja koje će biti prihvatljivo za obe strane, jer na kraju to rešenje mora da sačuva dostojanstvo i identitet obe zemlje. Samo na taj način je moguće izgraditi prijateljstvo koje mora biti na trajnim i održivim osnovama. Moramo biti pametni i mudri i što pre pronađemo rešenje, bićemo u stanju da se osvetimo takvoj perspektivi", zaključio je Zaev.

Zaev je to rekao nakon četvorodnevnog boravka u Atini i Skoplju posredika u pregovorima o imenu Metjua Nimica, koja je okončana juče.

Tokom ta četiri dana Nimic je razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima i predstavnicima političkih partija iz opozicije dveju zemalja, a na stolu je bio paket predloga za novo ime Makedonije, utvrđen tokom oslednje runde pregovora koje je posrednik UN imao 17. januara u Njujorku sa šefovima diplomatija Grčke i Makedonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво