Nimic u Skoplju: Optimista sam, razlike postoje

Posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima Grčke i Makedonije, Metju Nimic, najavio je da se pred dvema stranama nalaze "ključni meseci" u pokušaju da se reši 27 godina dug spor dve države, ali i da je, uprkos razlikama u stavovima, optimista u pogledu krajnjeg ishoda.

Nimic, koji je posle susreta sa najvišim zvaničnicima u Atini održao rundu sastanaka sa čelnicima vlasti u Skoplju, nije želeo da odgovara na pitanja vezana za ponuđena rešenja, ali su grčki mediji još ranije javili da je u Makedoniju stigao predlog rešenja u četiri tačke, uključujući i predlog novog imena.

"Ima razlika među stranama, ali sam optimista, jer je došlo vreme da se ovo pitanje reši", rekao je Nimic posle susreta sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovom.

Nimic je u Skoplju još sastao sa predsednikom Đorđem Ivanovom i premijerom Zoranom Zaevom.

Dimitrov, koji takođe nije želeo da komentariše konkretne predloge, naveo je da grčki predlog sadrži "dobre i loše delove", ali i upozorio da se pitanje imena Makedonije neće rešiti ukoliko se u pregovore uključe pitanja "identiteta i jezika".

Uprkos odbijanju pregovarača i posrednika da saopšte o kakvom se grčkom predlogu radi, mediji u Atini naveli su da predlog sadrži ime "Gornja Makedonija", uz niz ograda koje se tiču načina upotrebe tog naziva. Zapadne diplomate koje prate ceo proces tvrde da "novinski napisi ne odgovaraju stvarnosti".

"Imam razumevanje za građane Grčke koji se osećaju kao Makedonci, ali u 21. veku niko nema prava da drugima uskraćuje da budu Makedonci i govore makedonski jezik", rekao je Dimitrov.

Susret Nimica i makedonskih zvaničnika upriličen je svega nekoliko dana uoči novih protesta u Grčkoj zbog načina na koji se rešava ime Makedonije. Nedavno, u Solunu se okupilo oko 100.000 demonstranata, a za nedelju u Atini najavljen je jednako velik skup.

Istovremeno, nekadašnja šefica grčke diplomatije i visoka zvaničnica tamošnje opozicione Nove demokratije Dora Bakojani je aspiracije Skoplja na ime Makedonija prokomentarisala: "I ja želim da izgledam kao Sindi Kraford, ali...".

Nimic, koji je na meti ozbiljnih kritika jer već dve decenije ne uspeva da pokrene proces sa mrtve tačke, uputio je, pred dolazak na Balkan, vladama u Atini i Skoplju četiri strane dug predlog rešenja, koji su iza zatvorenih vrata razmatrali zvaničnici obe države.

Iako su ključni političari, premijeri Zaev i Cipras, podržali inicijativu da se spor reši do leta, protivnici ovakvog načina rešavanja problema organizovali su proteste, koji su u Solunu privukli desetine hiljada ljudi, dok se u Skoplju okupilo svega nekoliko stotina demonstranata.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара