Dodik: Izetbegović sa Erdoganom i Vučićem – ozbiljan presedan

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je to što u razgovorima sa predsednicima Turske i Srbije, Redžepom Tajipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem, u Istanbulu, učestvuje samo član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović "ozbiljan presedan opasan za BiH".

Dodik navodi da Izetbegović ponovo pokušava da se predstavi kao predstavnik BiH.

Napominjući da na sastanak ne odlazi predsedavajući Predsedništva BiH, već samo član, Dodik je rekao da takav presedan dolazi od onih koji uporno nastoje da se prikažu kao branitelji BiH, a, u stvari, na taj način se urušava suština institucija BiH i njeno postojanje.

"Koliko sam razumeo, to nije odluka Predsedništva BiH, nego je odluka Izetbegovića, eventualno Erdogana. Vučić nije taj koji može da određuje format tog sastanka. On je u poseti Turskoj", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi RTRS.

Komentarišući sastanak u Istanbulu, Dodik je rekao da RS sa Srbijom ima odlične odnose, a da se Turska "ovde dramatično meša dajući podršku direktno Bošnjacima", navodi Fena.

"RS ima puno poverenje u Vučića"

Prema njegovim rečima, Srpska ima puno poverenje u Vučića i u njegovo učešće na tom sastanku, ali da se radi o tome ko predstavlja BiH.

"Mi smo sigurni i verujemo da je Vučić na sastanku u Istanbulu u pravom svetlu predstavio Republiku Srpsku i srpski narod, štiteći naše interese", rekao je Dodik, prenosi portal Kliks.

Ipak, ocenio je predsednik RS, radi se o tome ko je predstavljao BiH, a predstavljao je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji ponovo sebe predstavlja kao predstavnika cele BiH.

"BiH je zajednica dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH i tri konstitutivna naroda, i s toga je Izetbegović mogao samo da predstavlja bošnjački narod", ponovio je Dodik.

BiH ima kolektivnog šefa države koje predstavlja tročlano predsedništvo koje čine po jedan izabrani predstavnik bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Aktuelni predsedavajući, koji se utvrđuje rotaciom, jeste Dragan Čović, predstavnik hrvatskog naroda u BiH.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара