Cipras bez podrške lidera opozicije uoči pregovora sa Makedonijom

Grčki premijer Aleksis Cipras nije dobio podršku glavnog opozicionog lidera radi postizanja konsenzusa uoči intenziviranih pregovora Atine i Skoplja o rešavanju višedecenijskog spora oko imena Makedonije.

"Nećemo deliti Grke kako bismo ujedinili narod Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je lider konzervativne partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, u televizijskom obraćanju nakon današnjeg sastanka sa Aleksisom Ciprasom, prenosi Rojters.

Micotakis je naveo da rešavanje spora u vezi sa imenom Makedonije nije samo pitanje spoljne politike, već ozbiljno pitanje u vezi sa istorijom Grčke i "sam identitet Grka".

Lider Nove demokratije je rekao da je Cipras "odlučio da ovim putem krene sam", dok stranka Nova demokratija "brani nacionalna pitanja odgovorno i odlučno", prenosi grčka agencija ANA.

"Grci ne veruju da će Cipras išta ispregovarati", istakao je Micotakis.

Micotakis – čija partija prednjači u anketama – okrivio je grčkog premijera što ne traži ustavne promene u Skoplju kao "neophodan preduslov" za bilo kakve pregovore, zaključivši da je "prozor mogućnosti" za dogovor – zatvoren.

PASOK: Iznaće rešenje s kombinovanim nazivom

Cipras je o pitanju imena Makedonije razgovarao i sa liderima PASOK-a i Komunističke partije, koji su tom prilikom ukazali na potrebu da Grčka ostane obazriva i da se iznađe rešenje s kombinovanim nazivom uz garancije o isključenju iredentizma i prekrajanja istorije.

Liderka PASOK-a i šefica parlamentarne grupe Demokratske koalicije Fofi Genimata saopštila je, posle sastanka sa Ciprasom, da je premijeru naglasila "potrebu za obuhvatnim rešenjem o pitanju Skoplja", prenosi ANA.

Kako je Genimata objasnila, to rešenje bi podrazumevalo "kombinovano ime za generalnu upotrebu i pravno obavezujuće garancije koje će isključiti mogućnost iredentizma i prekrajanja istorije".

Liderka PASOK-a je, kako je navela, zatražila konvenciju Političkog saveta lidera jer je "Cipras delovao, a da prethodno nije potvrdio nacionalni stav, kao što je trebalo da uradi, i nije imao konsenzus čak ni unutar sopstvene vlade".

Lider Komunističke partije (KKE) Dimitris Kucumbas izjavio je, posle sastanka sa grčkim premijerom, da i dalje postoji ogromna zabrinutost u pogledu politike regiona, EU i NATO po pitanju razvoja događaja kad je reč o imenu Makedonije.

Glavna pitanja su, naveo je, iredentizam, potreba za dobrosusedskim odnosima i neprekrajanje granica.

Kako je ukazao, grčki narod mora da bude obazriv, jer revizija makedonskog ustava nije direktno predviđena.

ANA prenosi i da je Cipras danas lidera Nove demokratije obavestio o pregovorima u vezi sa imenom Makedonije i o svom sastanku s premijerom te zemlje Zoranom Zaevim u Davosu.

"Odrediti nacionalnu politiku o pregovorima Atine i Skoplja"

"Cipras je juče, tokom sastaka s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, rekao da je cilj vlade da odredi nacionalnu politiku o tekućim pregovorima Atine i Skoplja o imenu Makedonije", navodi grčka agencija.

U kratkoj izjavi novinarima, grčki premijer je rekao da je legitimno imati različite stavove o tome kako rešiti spor sa Makedonijom, ali je odbacio "sitničarsku partijsku politiku".

"Ovo pitanje ćemo rešavati u atmosferi smislenog dijaloga i razboritosti. Pored toga, spoljna politika zemlje ima kontinutet. A taj kontinuitet poštujemo i produžavamo danas i sutra", naveo je Cipras.

Prema njegovim rečima, učinjeni su napori u cilju približavanja sa susednom zemljom, uz određene korake kako bi se ukazalo da pitanje iredentizma mora biti rešeno.

"Mislim da je pozitivno i da je znak dobre volje to što će nazivi aerodroma i auto-puta koji povezuje dve zemlje biti izmenjeni, jer to je ključno pitanje. Svi smo jako osetljivi. Niko ne može da prisvoji istoriju drugog naroda. U narednom periodu insistiraćemo na pojačanju naših napora", istakao je premijer Grčke.

Atina i Skoplje su se saglasili da pojačaju pregovore kako bi postigli sporazum, u sporu koji je zakočio ambicije bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO-u i EU.

Grčka smatra da ime Makedonija podrazumeva teritorijalne pretenzije na njen severni region, koji nosi isti naziv, a stotine hiljada Grka okupilo se u Solunu ranije ovog meseca u znak protesta protiv upotrebe naziva "Makedonija" u bilo kom rešenju.

Postoje neki predlozi o kombinovanom nazivu od dve reči poput "Severna Makedonija" ili "Makedonija-Skoplje", navodi Rojters.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи