Aleksandar Makedonski se vraća u istoriju

Vlada u Skoplju će promeniti ime skopskom aerodromu i auto-putu, rekao je premijer Zoran Zaev posle susreta sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom u Davosu. Oba objekta dobila su ime po Aleksandru Makedonskom, a auto-put će ubuduće nositi ime "Prijateljstvo".

Zaev i Cipras su u Davosu razgovarali skoro tri sata, a sastanak je još ranije najavljivan kao ključan u procesu rešavanja već 27 godina dugog spora oko imena Makedonije.

"Želeći da konkretno pokažemo da smo posvećeni, Vlada će promeniti ime aerodromu i auto-putu. Naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju... Većina stanovnika obe zemlje želi bliske i prijateljske odnose. Krajnje je vreme da nađemo rešenje", rekao je Zaev posle susreta sa Ciprasom.

Prošle sedmice, posrednik Ujedinjenih nacija Metju Nimic objasnio je da je vladama u Skoplju i Atini dostavio dokument na četiri strane sa predlozima za rešavanje četvrt veka dugog spora o imenu Makedonije, ali da sada čelnicima tih država treba vreme da razmotre sve opcije.

"Atina izlazi iz ekonomske krize, sigurnije, i pokušava da igra veću ulogu u regionu. U Skoplju imamo novu vladu koja izgleda posvećena rešavanju problema", kaže Nimic.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво