Grčki stručnjaci: Šanse za dogovor o novom imenu 50:50

Uoči današnjeg prvog susreta premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, kako bi došli do rešenja za novo ime Makedonije, grčki stručjaci veruju da postoji napredak u rešenju tog spora, ali smatraju da je situacija teška, zbog nejedistva u vladajućoj koaliciji.

Bivši poslank Marilen Kopa smatra da je opoziciona Nova demokratija neće podržati odluku uprkos volji vlade da se taj problem reši.

"Situacija je teška. Vlada ima volju da krene napred, ali opozicija ne pokazuje čvrst stav za to, s obzirom na to da među njima ima članova krajnje desnice. Ja lično mislim da su predlozi (Metjua) Nimica apsolutno prihvatljivi i da su dobra osnova za pregovore. Ali, s druge strane, bojim se da Nova demokratija ima problem sa jedinstvom i neće podržati odluku ", saopštio je Kopa za portal mkd.mk.

Za političkog analitičara Joanisa Mićaletosa šanse za rešavanje spora trenutno su 50-50, iako izgleda da je postignut značajan napredak.

"Na prvi pogled, čini se da postoji suštinski razvoj događaja. Ali, s druge strane, u obe zemlje postoji intenzivno protivljenje eventualnom rešavanju pitanja imena ", rekao je Mićaletos za taj medij.

Njegova procena je da smo svedoci velike šanse za rešavanje tog pitanja, ali, kako kaže, "ne može biti siguran da li će ono doći do samita NATO-a ili ne".

"U ovom trenutku bih rekao da su šanse 50-50", dodaje Mićaletos.

Opoziciona Nova demokratija odbacuje optužbe da su krivi i smatraju da je vlada napravila grešku.

"Vlada je napravila veliku grešku i nije uspela da izgradi poverenje sa drugim strankama koje nisu informisane o toku pregovora. Vlada je ostala zatvorena i kada je reč o današnjem susretu Ciprasa i Zaeva, jer grčki premijer ne postupa sa nacionalnih pozicija", rekao je za mkd.mk, Georgios Kumutsakos zadužen za spoljnu politiku u Novoj demokratiji.

Izvori iz grčke opozicije kažu da nepoverenje ostavlja slobodan prostor za nacionaliste, što je, smatraju, taktička greška vlasti, uz napomenu da je dva - tri puta tražio sastanak sa vladom da ih informiše o pregovorima o imenu, ali da odgovor nije dobijen.

Na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova u subotu će u Skoplju biti održan koordinacioni sastanak o predlogu posrednika u pregovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimica, kojem će prisustvovati predsednik Đorđe Ivanov i Kristijan Mickovski lider najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се