Obrazloženje Ivanova o vraćanju Zakona o jeziku na 14 strana

Nakon što je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da potpiše Zakon o jeziku, koji albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik, sednica Sobranja na kojoj će se ponovo raspravljati o tom aktu zakazana je za 29. januar.

U obrazloženju dostavljenom Sobranju na 14 stranica, Đorđe Ivanov kaže da je usvajanje tog zakona zloupotrebilo evropsku zastavu i usvojen je prostom većinom, prenosi portal Telegrafi.

Ukoliko Zakon u trećem čitanju u Sobranju 29. januara bude izglasan, predsednik Ivanov će morati da ga potpiše.

I najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE protivi se usvajanju Zakona o jeziku i smatra da SDSM premijera Zorana Zaeva vodi antidržavnu politiku na štetu nacionalnih interesa zemlje, piše portal Žurnal.

Navode da je izglasavanje Zakona o upotrebi jezika, za koji je glasala tesna većina sa SDSM-om na čelu, stvorilo podele i sukobe među građanima.

"Ratifikacijom Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, Zaev se obavezao da izbriše i izmeni makedonsku istoriju. Isto se čini i sa pregovorima o novom imenu zemlje, dok ministarstvo spoljnih poslova ne reaguje kada se spaljuje makedonska zastava", navodi se u saopštenju te stranke.

Iz te stranke takođe kažu da SDSM guši svako drugačije mišljenje onih koji se ne plaše da izraze patriotska osećanja, snažno se suprotstavljajući politici koju je implementirao Zaev.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара